Cu totii ne dorim ca in Anul nou, cel care tocmai s-a schimbat sa avem noroc, belsug, prosteritate si succes in afaceri, sa fim sanatosi si voiosi si sa primim tot ce n-am primit in timpul care a trecut. Credeti insa ca oamenii din vechime nu doreau la fel? Binenteles ca da, insa acestia apelau si la mici sau mari trucuri, depinde de cum le era credinta, folosind puterea plantelor pentru a-si mari sansele de reusita, pentru a curata energiile vechi si statute sau pentru a atrage prosperitatea in casele lor. Iar printre plantele investite cu puteri magice ce erau folosite cu ocazia intampinarii noului an se numara si busuiocul, vascul, bradul, stejarul, strugurii sau ceapa. Dar sa vedem cum erau utilizate aceste plante pentru obtinerea efectului scontat.
Bradul, curata de energiile negative
Despre brad se stie deja ca el este centrul sarbatorilor de iarna. Putini stiu insa ca, impodobit in casa, el curata incaperile de energii negative doar prin parfumul imbatator pe care il emana rasina lui. Si mai putin stiu insa ca, pentru a beneficia corespunzator de energiile pozitive, vitalitatea si frumusetea unui brad ce a fost taiat pentru a-ti impodobi casa cu el este bine sa multumesti copacului pentru ca si-a sacrificat viata pentru tine. A aduce astfel de multumiri inseamna a recunoaste ca un brad, sau orice alta planta, este o fiinta vie ce a ales sa ajute omul care, de multe ori, nu vrea sa constientizeze acest lucru. Recunostinta pentru un astfel de sacrificiu schimba total energiile si efectul este cu adevarat magic. Apoi, o cununa de brad atarnata de usa nu va lasa sa intre in casa duhurile rele sau energiile negative si va curata mereu intrarea de tot ce se poate aduna daunator in apropierea ei. Este ca o protectie pe care oamenii din vechime o foloseau ca sa-si „ferece” usile impotriva raului de orice fel.
Busuiocul, protector al familiei si al spiritului
Toata lumea, si ma refer aici mai ales la romani, are busuioc in casa. Fie ca este adunat sau cumparat peste an, in apropierea anului nou aceasta planta are un loc de cinste. Drept sa spun, pentru noi, romanii, busuiocul este cu adevarat o planta magica. Si nu este nevoie sa fii religios ca sa recunosti in sinea ta asta. Efectele lui asupra fiecaruia dintre noi le-am simtit de fiecare data cand l-am folosit. La trecerea dintre ani, pe vremuri, busuiocul era pus alaturi de bucatele ce mergeau la biserica pentru a fi sfintite, pe masa, la icoane, in grajduri si in staule pentru protectia animalelor, la ferestre, in orice loc din casa pe care se dorea curatat energetic si protejat. Simbol al fertilitatii, busuiocul era purtat pe vremuri si de fetele tinere in san sau in par. Nu degeaba italienii considera aceata planta magica drept un simbol al iubirii, frunzele lui avand forma de inima. Busuiocul insa este cunoscut mai bine ca si planta protector a familiei si a spiritului. In casa, parfumul sau imbatator creeaza o vibratie simpatica si are capacitatea de a calma sistemul nervos. El stimuleaza mintea si o calmeaza, purifica energia din jurul inimii si scoate din noi sentimentele de multumire si fericire. Efectul acestei plante este de a calma „spiritele” in familie, de a aduce pace si armonie, si de a elimina negativitatea. Deci numai bun de asezat pe masa festiva cu bucate de Anul nou. Unde mai pui ca busuiocul atrage norocul si belsugul asupra celor care-l cinstesc cum se cuvine. Iar daca nu aveti planta in casa, uleiurile esentiale naturale de busuioc sunt foarte bune pentru a parfuma toate incaperile.
Vascul, asociat cu traditiile primitive legate de casatorie
Despre vasc se vorbeste zambind. Asta pentru ca, atunci cand il cumparam de la piata, inainte de Craciun, primul gand este ca pupaturile sau saruturile cu cei dragi sub un manunchi de vasc este de bun augur. Dar de unde aceasta credinta? Ce are asa magic aceata planta? Pai, deja v-a inveselit numai cand am pomenit de „pupatul sub vasc”. E si asta o magie, nu? Ei bine, in vechime oamenii rasuceau crengutele de vasc intr-o coronita si o agatau, de obicei, deasupra usii de la intrare sau intr-un loc unde aceasta sa atarne deasupra capetelor cand se oficiau saruturile. Acest obicei s-a mentinut se pare inca din antichitate, de pe vremea elenilor, cand se organizau festivitati cu ocazia Saturnaliilor, iar, mai tarziu, a fost asociat cu traditiile primitive legate de casatorie. Nu degeaba, vascul era planta care se credea ca este leac pentru fertilitate iar magia faurea, mai ales pentru cupluri, o premiza buna pentru o relatie lunga, de durata si fericita. Astazi, pupaturile si saruturile sub vasc mai provoaca doar amuzament si veselie, insa, fara sa se constientizeze prea mult ca, de fapt, puterea plantei se rasfrange intr-adevar asupra celor cu sufletul curat si de buna credinta. Poate de aceea vascul este atat de pretuit si astazi, mai ales iarna, la trecerea dintre ani, pentru a se aduce veselie si voie buna in case. Iar vascul da tonul galagiei de bun augur pentru ca, in traditiile stravechi, anul nou nu trebuie intampinat in liniste, ci cu zgomot de uratura, cantece si voie buna, cu usile larg deschise si bucurosi de oaspeti.
Trucuri mici de ghicit Anul nou
Astazi, poate doar bunicii de la tara mai recurg la mici trucuri folosind plantele pentru a arunca o ocheada in viitor la sfarsit de an. Anul Nou prilejuieste astfel cateva obiceiuri de „ghicit” norocul sau vremea sau belsugul din anul care vine. Iar pentru aceasta se folosesc de ceapa sau de struguri. Pentru a afla cum va fi vremea anul viitor, la cumpana dintre ani se iau mai multe coji de ceapa, verde nu uscata, si se aleg 12 bucati, pentru fiecare luna in parte. Se aseaza fiecare foaie pe masa, la fereastra, in ordinea in care se succed lunile anului iar in fiecare coaja se presara putina sare, in cantitate egala pentru fiecare. Pe 1 ianuarie, dimineata, se „citeste” rezultatul magiei. Astfel, in cojile de ceapa in care s-a adunat mai multa apa, lunile ce le corespund vor fi mai ploioase. Iar daca in altele nu s-a adunat nici un strop, atunci acele luni vor fi secetoase. Nu se stie cum, dar se pare ca aceasta indeletnicire functioneaza.
Tot la cumpana dintre ani se mai practica si „vazutul” recoltei de anul viitor, fie ea de cartofi, grau, porumb etc., orice se va semana in primavara sau peste an. Iar pentru aceasta se folosesc carbuni aprinsi din lemn de stejar. In noaptea de Anul Nou se pun pe foc cateva lemne de stejar si, dupa ce ard, se trag cu clestele din soba bucatele de carbuni cam de aceeasi marime fiecare, atatea cate recolte se intentioneaza sa se semene. Se aseaza pe o tava, fiecare carbune corespunzand recoltei de cartofi, de grau, sau porumb etc., sa se raceasca pana dimineata cand se „citeste” rezultatul. Daca va rezulta multa cenusa de la carbunele corespunzator recoltei de cartofi, de exemplu, atunci anul se anunta cu o recolta de cartofi imbelsugata. In acest fel, oamenii alegeau ce planta se semene mai mult sau mai putin.
Tot pentru prosperitate, belsug si noroc oamenii aveau pe masa de Anul Nou struguri. Poate nu stiati de ce la nunti sau la petrecerile de Revelion de la restaurant veti gasi pe mese si struguri. Acestia simbolizeaza prosperitatea din noul an si este de bun augur sa mananci musai 12 bobite ca sa-ti asiguri norocul si succesul pentru fiecare luna.
Cam astea sunt micile sau marile credinte de sfarsit de an in care puterea plantelor si a roadelor lor isi aduc obolul in slujba oamenilor. Tot ce mai pot adauga este ca, pe masa de revelion este bine sa lipseasca carnea de pasare. In batrani se spune ca, asa cum gainile scurma in pamant, rascolesc si imprastie totul pentru a gasi ceva de mancare, asa si norocul si belsugul va fi spulberat daca se mananca carne de pasare la inceput de an. Altii cred ca sacrificarea pasarilor zburatoare pentru masa de Revelion este si ea cu ghinion, pentru ca, asa cum zboara pasarile asa va zbura si norocul din casa. Orice fel de carne am avea pe masa, cred ca o cruce mare facuta din suflet peste ea si o rugaciune rostita cu recunostinta pentru animalul sacrificat este un mic efort pentru a ne pastra toate cele bune ce ni le dorim. Ei, cu astea fiind spuse, credem sau nu in cele de mai sus, eu zic ca este bine sa le aplicam totusi pentru ca nu ne costa nimic si rezultatul nu poate fi decat pozitiv. Va doresc un An Nou luminos, cu recunostinta si smerenie in suflete, cu bucurii si voie buna, cu ingaduinta pentru voi insiva si toleranta pentru cei din jurul vostru caci cu aceste lucruri ne vom schimba pe noi si lumea intreaga. La multi ani frumosi si fericiti de la Buna Viata!