Aparut acum mai bine de un secol in mahalalele de emigranti din Buenos Aires, tangoul argentinian a evoluat rapid de la un dans de suburbii la unul elegant si rafinat, cucerind in doar cateva zeci de ani intreaga lume. Evolutia sa a depasit astfel granitele unui simplu dans. In septembrie 2009, tangoul argentinian este inclus in patrimoniul UNESCO, ca bun cultural al intregii umanitati. Mai mult, in ultima vreme, cercetatorii i-au descoperit si virtuti terapeutice care au inceput sa-si faca simtita tot mai pregnant prezenta la cei care-l danseaza. In timp ce dansul este considerat, in general, o forma populara de miscare, mai nou este dovedit stiintific ca, dintre toate dansurile, tangoul argentinian are un efect important si puternic din punct de vedere medical.

Milonga, seara dedicata exclusiv tangoului

DSC_6279In intreaga lume, oamenii merg la Milonga (seri de dans, petreceri – unde se danseaza numai tango) pentru a se bucura de acest dans, de muzica de acum 70-80 de ani, dar si de cadrul social deosebit oferit de astfel de seri speciale in care tangoul este subiectul principal si insufleteste in mod deosebit participantii. Majoritatea celor care il practica sunt oameni trecuti de prima tinerete, poate datorita felului complicat si pasiunii cu care se danseaza, atribute apreciate mai mult de cei maturi decat de tineri. Sa fie acesta elixirul tineretii atat de indelung cautat? Ce are acest dans atat de special incat atrage atat de mult si ii vrajeste pe unii oameni pentru tot restul vietii lor? Vom incerca sa raspundem acestei intrebari prin punctarea unor aspecte mai deosebite ale acestui adevarat fenomen care este tangoul argentinian.

Tangoul, leacul neasteptat pentru Parkinson si Alzheimer

tango1Tango terapia” este un termen folosit in aplicatiile terapeutice ale dansului. Terapia prin dans nu este ceva nou, intrucat contactul social din salile de dans, muzica de dans, se constituie in tot atatea cai de a “indulci” sau chiar elimina stres-ul cotidian si de a stimula pozitiv creierul si tot corpul. Se stie ca dansul este plurivalent si ca vindecator. Pe langa vindecarea corpului prin miscare, mintea este ajutata si ea. Muzica si concentrarea pe pasii de dans opreste tumutul gandurilor si conecteaza intreaga fiinta. Prin acest mijloc sunt ajutati chiar si oameni suferinzi de afectiuni ale mintii sau sufletului, plecand de la depresie, fobii si pana la schizofrenie. In zilele noastre, terapia prin tango a devenit o forma inedita de tratare a pacientilor diagnosticati cu boli neurologice precum Parkinson si Alzheimer. Acesti pacienti se confrunta cu o continua deteriorare a starii lor mentale si au o nevoie continua de stimulare constanta a mintii, cum este, de exemplu, cea produsa de muzica.

Tangoul argentinian superior altor metode terapeutice

foto: http://beritapost.info/

foto: http://beritapost.info/

Tratamentele kinetoterapeutice ale pacientilor cu Parkinson includ, in general, exercitii simple precum mersul. Dar studii efectuate in Canada de catre Department of Physical Therapy al University of Washington, sugereaza ca miscarile din tango s-au dovedit mult mai eficiente decat orice alta forma de gimnastica terapeutica. “Am constatat ca miscarile din tango s-au dovedit extrem de utile in ceea ce priveste exersarea echilibrului si mersul inapoi la acesti pacienti”, a afirmat Dr. Gammon Earhart, profesor asistent la University of Washington si autoare al acestui studiu. In continuare, ea explica cum abilitatile motrice ale suferinzilor de Parkinson se imbunatatesc simtitor in urma practicarii tangoului. Si totul a inceput cu o informatie. Dupa ce a citit un studiu al Patriciei McKiney prezentat la o Conferinta a Societatii pentru Neurostiinte (Society for Neuroscience), in care se arata ca tangoul imbunatateste mobilitatea pacientilor in varsta, Earhard s-a decis sa vada rezultatele practicarii tangoului si in cazul bolnavilor de Parkinson. Impreuna cu Madeleine Hackney, studenta la psihologie si dansatoare profesionista, au condus o serie de cercetari in care au comparat miscarile din tango cu exercitiile standard de kinetoterapie, precum si cu miscarile din dansurile mai familiare canadienilor, ca vals sau foxtrot. “Toate metodele au avut acelasi rezultat, dar tratamentul cu tango s-a dovedit egal si chiar superior altor metode”, spune Earhart.

Imbratisarea tangoului pentru vindecare

tango2Imbunatatirea echilibrului, fluidizarea miscarilor au fost constatate chiar si dupa o perioada scurta, de numai doua saptamani de practica. Specialista considera ca, in general, dansul are multe beneficii, dar miscarile tipice tangoului au un efect benefic sporit asupra pacientilor cu Parkinson. “Secretul” vindecarii ar putea sta in faptul ca tangoul solicita pacientilor o stare de “alerta maxima”,  stare necesara pentru a-si putea “planifica” urmatorii pasi ai acestui dans complicat. Coordonarea necesara practicarii tangoului, necestitatea de a-si imbunatati echilibrul, produc o stimulare pozitiva a creierului pacientilor. In acest moment tangoul este tot mai mult folosit ca terapie pentru maladii neurologice ca Parkinson si Alzheimer. Din ce in ce mai multi medici din intreaga lume ii recunosc meritele si il folosesc pentru imbunatatirea vietii multor oameni cu aceste suferinte majore.

Dar “disponibilitatea” tangoului ca terapie nu se margineste doar la aceste tipuri de maladii. Intrebam mai sus ce are acest dans atat de special si de fascinant. Una dintre explicatii ar fi acest “abrazo”, postura dansatorilor de tango, foarte apropiati, aceasta imbratisare de aproape care a starnit atata scandal acum un secol cand aparea pentru prima data tangoul in Europa. Dar, despre virtutile terapeutice ale imbratisarii din tango, vom vorbi intr-un articol viitor.

Articol de Petru Mirel GRAJDEANU, fondator al scolii Tango Feliz – Tango Iasi

www.tangoiasi.com

Foto: Elena BADARAU

Opinii

opinii