Sunetul poate avea efecte extraordinare asupra fiintei umane. Nu numai la nivel fizic, ci si in totalitatea ei. Sunetele curata, vindeca si purifica bland corpul fizic, corpul psihic si cel emotional. Deja sunt cunoscute efectele benefice pe care muzica terapeutica o are asupra sanatatii omului, iar cercetarile au aratat cat de vindecatoare pot fi suntele in cazul unor afectiuni ca depresia, reducerea presiunii arteriale, calmarea mintii sau indepartarea stresului. Sunetele sunt energie vibratorie care poate sa distruga sau sa vindece, iar din acest motiv au devenit subiect de cercetare intensa asupra efectului de vindecare pe care il au asupra omului.

Sunetul este acum utilizat ca o parte importanta in procesul de vindecare al pacientilor bolnavi de cancer deoarece ii ajuta sa isi pastreze calmul in minte si in corp si ii ajuta in managementul durerii.

sunetulAcest subiect a devenit pentru Mitchell Gaynor, doctor oncologist la New York la Colegiul Medical Weill din cadrul Universitatii Cornell, unul dintre deziteratele carierei sale. El practica inca din anii 1990 vindecarea cu ajutorul sunetelor, studiind ani la rand influenta sunetelor in procesul de vindecare. Gaynor a utilizat chiar puterea sunetului, a vocii si a muzicii asupra corpului. „Daca noi am accepta ca sunetul este vibratie si am sti ca aceasta vibratie ne atinge orice parte din fiinta noastra fizica, atunci am intelege ca sunetul este auzit nu numai prin urechile noastre, ci si prin fiecare celula al corpului nostru”, spune Mitchell Gaynor, adaugand ca „sunetul intra in ecuatia vindecarii prin diferite directii: poate modifica functiile celulelor prin efecte energetice; poate antrena sistemele biologice pentru a functiona mai homeostatic; poate calma mintea si apoi corpul; poate avea efecte emotionale, care pot influenta neurotransmitatorii si neuropeptidele care, la randul lor, vor ajuta la reglarea sistemului imunitar – vindecatorul interior”.

Fara nici un dubiu sunetul inseamna mult mai mult decat putem percepe noi. Dictionarele definesc sunetul ca „o senzatie produsa de stimularea organului auz prin vibratii transmise prin aer sau alt mediu”. In acest articol nu vom defini in alt mod sunetul, ci vom incerca sa cunoastem mai mult rolul pe care il au sunetele in viata noastra. Chiar daca sunetele nu sunt toate naturale pentru noi, ele ne influenteaza de la nastere si pana la moarte.

Psihologia ne informeaza ca urechea este primul organ care s-a format in corpul uman, in pantecul mamei, si din aceasta cauza copilul stabileste o legatura acustica cu mama inainte cu cateva luni de a se naste. Dezvoltarea acestui organ si perceptia unidimensionala a sunetului de catre creierul uman este un subiect care ocupa multe cercetari. Insa trebuie sa nu uitam ca sunetul este un fenomen enigmatic si evaziv decat ar putea sa creada multi dintre cercetatorii din domeniu.

Sunetul schimba structura moleculara

Jonathan GoldmanJonathan Goldman, director al Asociatiei Vindecatorilor cu Ajutorul Sunetului din India si autorul cartilor “Sunetele vindecatoare” si “Cele sapte secrete ale vindecarii cu sunete” este unul dintre pionierii cercetarii cu sunete. El spune ca „atunci cand vorbim de vindecarea cu sunete, avem de-a face cu energia, o putere care are abilitatea de a rearanja structura moleculara”.

Unul dintre instrumentele cele mai puternice de vindecare si transformare este vocea umana. Cantand, accentuand sunetele sau incantand mantre se accentueaza la un nivel profund starea de bine a omului si datorita acestui lucru sunetul vocii are influenta terapeutica si efect calmant.

sunetulMantrele sanscrite au energia bazata pe sunete care vibreaza prin corp. Incantand anumite sunete sacre ale puterii si repetandu-le, putem accesa un nivel inalt de constiinta. Corpul uman are peste 70% apa, iar dupa cum se stie apa este un excelent conductor pentru sunete si vibratii. Mai mult, calatoria sunetului prin apa este de cinci ori mai eficienta decat prin aer. Sunetul devine astfel o unealta care poate realiza sau rearanja o structura moleculara si chiar levita obiecte.

Sunetul indeparteaza stresul

Pentru multi oameni stresul a devenit un stil de viata inconstient. Cand suntem stresati, corpurile noastre elibereaza hormoni precum cortizon si adrenalina care maresc ritmul inimii, iar respiratia este mai adanca si mai rapida. Acesti hormoni ne fac sa ne simtim anxiosi si agitati. Stresul mai cauzeaza, pe termen lung, o serie de boli incluzand pe cele de inima, boli digestive, presiune mare a sangelui si insomnie. Stresul, nu numai ca strica calitatea vietii noastre, dar reduce si abilitatea corpului de a se vindeca si de a lupta cu bolile.sunetul

Efectul linistitor provocat de un „ocean” de sunete creaza o profunda stare de relaxare si ajuta la reducerea stresului, ceea ce este folositor unei vieti sanatoase.

Efectul sunetului asupra celulelor canceroase

Astazi, sunetul este utilizat ca o parte importanta a procesului de vindecare a pacientilor bolnavi de cancer deoarece ii ajuta sa isi calmeze mintea si corpul, gestionand mai bine durerile si fricile.

DSCN4328In anii 80, un muzician francez, Fabien Maman, acupuncturist si bioenergetician, si-a dedicat un an si jumatate studierii efectului sunetelor asupra celulelor umane. Experimentand cu diferite sunete acustice incluzand si vocea umana, chitara acustica gongurile si bolurile tibetane, xilofonul el a descoperit ca, de fapt, vibratiile sunetelor sunt cele care transforma structura celulara. Vocea umana produce cele mai dramatice rezultate, explodand celulele canceroase si energizandu-le pe cele sanatoase. Chiar si overtonurile gongului cantate 21 de minute dezintegreaza la fel de eficient celulele care au cauzat cancerul si, in in cele din urma, le determina sa explodeze.

Puterea de vindecare a gongului

DSCN4360Sunetul gongului este unul dintre cele mai vechi instrumente de vindecare si a fost utilizat mii de ani in meditatie, ceremonii si ritualuri. Astazi este folosit in clasele de meditatie yoga, practicile de terapie prin sunet, grupurile de meditatie cu gonguri si in centrele de tratamente paliative a cancerului, dar si pentru a promova sanatatea si starea de bine.

Maestrul in gonguri Don Conreaux, sustine ca secretul sunetelor emise de gonguri sta in potentialul enorm de vindecare si reintinerire. {i acest lucru se intampla deoarece gongul acopera un spectru larg de sunete la care vibreaza toate celulele, oasele si organele, unele mai mult decat altele, in functie de modul in care este batut acest instrument. „Vei simti un flux de energie care vine de la el (gong) in corpul tau la fel cum il auzi. Gongul este mai mult o forta a energiei, precum energia divina, afectand meridianele corpului. In general, la sfarsitul unei sedinte de astfel de sunete, te vei simti extraordinar, te vei simti ca si cum ai fi fost vindecat de spiritele naturii,” spune Don.

DSCN4327Sunetele de la gonguri calatoresc de la urechea externa prin corp, via nervul vag care impacteaza in valuri creierul, viteza respiratiei si bataile inimii. Sunetele si vibratiile ajuta la obtinerea unei stari profunde de pace, eliberarea tensiunilor si blocajelor energetice si balanseaza centrii energetici din corp. El lucreaza la nivel celular pentru a rebalansa corpul fizic, emotional si spiritual.

Putem  asculta muzica plenitudinii. Avand in vedere ca exista multe modalitati de citire a simptomelor bolii, vindecarea holistica prin sunet lucreaza diferit decat ceea ce stiati. Ceea ce face este ca se apropie de corp ca si cum ar fi complet si intreg, apoi umple organismul cu vibratii care pun accentul pe integritate si rezonanta si oricare ar fi problema, sunetul va pleca spre acel loc care are nevoie de el. Corpul va pune sunetul in celule care isi vor recapata potentialul care rezoneaza cu vindecarea”, explica maestrul Conreaux.

Opinii

opinii