beautiful-french-window-3Sarbatoarea Sfantul Andrei din 30 noiembrie este sarbatorita in fiecare an de catre comunitatile din toata tara intr-o atmosfera de poveste. Acum se fac focuri pe dealuri, oamenii isi potrivesc cununile de usturoi pe la colturile caselor, iar fetele se pregatesc pentru „facutul de maritis„.

Santandrei, cum mai este denumirea sarbatorii in calendarul popular, reprezinta o perioada de reinoire a timpului asemanatoare cu Anul Nou, ce pastreaza si elementele specifice schimbarii anului: tinerii „joaca usturoiul”, se atarna cununile de usturoi pe la colturile casei, la ferestre si usi, se pune graul la incoltit pentru a afla cat de bogat va fi noul an, se petrece cu mancare si bautura la clacile ce se organizeaza in casele gospodarilor, unde povestile, legendele si basmele sunt la mare cautare, se decoreaza casa cu dovleci sau alte elemente traditionale. Cu alte cuvinte, se petrece in traditii si obiceiuri vechi ce sunt reinviate an de an de tot mai multi oameni.

0_700Tot acum este un bun prilej de a promova portul national, astfel ca ne putem imbraca in ii, camasi traditionale sau costume populare si sa sarbatorim astfel primeniti cultura si traditia romaneasca alaturi de cei dragi. 

sursa foto: http://www.sfantulandrei.info/icoane.php