Adulata, dar si contestata, cafeaua este si va ramane in continuare cea mai populara bautura din lume. Este bine de stiut, insa, ca aceasta licoare magica, o cafea, ca orice altceva, trebuie consumata cu moderatie. Iar moderatie inseamna atunci cand avem pofta si simtim ca trupul o cere, nu ca se alungam plictiseala. Cand devine o obisnuinta si o bem in cantitati mari doar pentru ca ne-am format un obicei, atunci cafeaua nu mai opreste timpul ca sa lase loc contemplarii, depanarii unor povesti sau pur si simplu savurarii aromei si gustului ei intr-un moment linistit. Trebuie sa recunoastem ca, atunci cand bem cafea facem mereu o pauza de relaxare si restul treburilor trec pe planul doi. Iata ca aceasta asociere este deja unul dintre efectele benefice pe care cafeaua le aduce cu sine. Dincolo de acest prim rezultat, as zice foarte important, cafeaua are si proprietati terapeutice, studiate in amanunt de cercetatorii din toata lumea. Cofeina si antioxidantii pe care ii contine pot aduce multe beneficii, dar asa cum spuneam, numai daca se consuma cu moderatie. Cofeina ajuta creierul sa se descurce mai bine in procesarea informatiilor, creste concentrarea si puterea de memorare, reduce starea de somnolenta si oboseala fizica avand un rol energizant si ajuta metabolismul. Cercetatorii mai spun ca doua cesti de cafea consumate zilnic reduc aparitia unor boli precum cancerul de colon si de san la femei sau cancerul de prostata la barbati.
Revenim, insa, la obiceiul de a bea cafea. Acesta este, de fapt, cel care dicteaza, sa spunem, consumul cafelei. De aici efectele acestei licori asupra organismului. Cand savurarea unei cesti cu cafea, fie ea solubila, macinata, cu lapte sau cu diferite arome, este o mica ceremonie, atunci efectele nu pot fi decat pozitive. Sa vedem in continuare cum se poate transforma bautul unei cafele intr-un mic eveniment placut in care sunt excitate simturile, doar aruncand un ochi la felul cum o prepara alti oameni din cateva tari.
O cafea in fiecare tara
Intr-un orasel din Germania de exemplu, cafeaua devine un ingredient important dintr-o bautura la care se adauga inghetata. Peste doua cupe de inghetata de vanilie se toarna o ceasca de cafea rece si apoi totul se garniseste cu frisca si ciocolata rasa deasupra. Totusi, parca nu mai seamana cu cafeau obisnuita.
In schimb, in Irlanda, tara cunoscuta si pentru whiskey-ul pe care il produce, cafeaua se consuma cu acest produs. Dupa ce se indulceste cu zahar brun, se da tarie si mai multa cafelei cu un paharel de whiskey si se acopera licorile amestecate cu o lingura de frisca.
Locuitorii dintr-un orasel portughez s-au gandit insa ca zeama de lamaie ar putea fi un ingredient ce poate fi asezonat cu cafea rezultand o bautura rece speciala. Astfel, peste zeama de la o lamaie se toarna cafea rece, zahar dupa gust si cuburi de gheata. Nu va incruntati, gusturile nu se discuta decat dupa ce incercati.
Alte gusturi, alte obiceiuri in Hong Kong. Acolo, peste trei lingurite de lapte condensat se toarna cafea si o parte ceai negru iar la sfarsit cuburi de gheata. O bautura rece, extrem de energizanta. Ramanem in Asia si va prezentam modul de preparare a cafelei in Vietnam unde se foloseste un filtru special numit Phin. La o lingurita de cafea se adauga in filtru 2-3 lingurite de lapte condensat si apa. Cafeaua rezultata din filtru se toarna intr-un pahar plin cu cuburi de gheata si se serveste cu un pai. O fi ceva special cu filtrul ala. Tot rece, adica frappe, este cafeaua preparata in Grecia. Iar pentru a o obtine se foloseste cafea solubila, adica ness. Grecii amesteca, cu un mixer, o lingurita de ness in putina apa si zahar dupa gustul fiecaruia pana ce totul devine o crema. Se adauga apoi iarasi apa rece si la sfarsit cuburi de gheata si frisca.
Daca se prefera un espresso, tara care a inventat, diversificat si perfectionat acest mod de preparare a cafelei este Italia. Dupa ce licoarea a iesit din aparat, ea este consumata cu lapte condensat fierbinte sau rece iar pe spuma se presara cacao. Italienii au transformat o ceasca de cafea chiar si intr-o arta efemera, artistii desenand pe spuma adevarate tablouri in miniatura. Francezii insa prefera cafeaua cu un strop de lapte, doar spuma acestuia ajungand in ceasca.
Daca irlandezii prefera o tarie in cafea, austriecii se delecteaza cu un galbenus de ou amestecat cu 2 lingurite de miere de albine peste care se toarna licoarea de cafea. Se consuma dupa ce toata compozitia s-a omogenizat bine. Deci, austriecii au dat la cafea laptele pe galbenusul de ou.
Oricum ar fi preparata sa nu uitam ca o cafea este buna din toate punctele de vedere doar daca se consumata cu moderatie.