Toti cei care au o gradina si cultiva diferite zarzavaturi se confrunta la un moment dat cu daunatorii acestora. In cele mai multe cazuri, fara sa stie ca exista metode eficiente naturale pentru a indeparta acesti daunatori, se apeleaza la insecticidele chimice care, se cunoaste deja, sunt nocive si pentru sanatatea noastra. Iar cum tendinta este din ce in ce mai axata pe obtinerea unor legume si verdeturi crescute cat mai natural, fara interventia pesticidelor, unii cultivatori s-au reintors la intelepciunea naturii care ofera solutiile cele mai bune. Exista plante care, lasate sa creasca in gradina de zarzavat, alunga daunatorii acestora fara sa mai fie nevoie de un efort suplimentar din partea cultivatorului. In acest material va prezentam cateva dintre acestea care alunga daunatorii si care se pot recunoaste usor printre „buruienile” ce cresc in gradina sau pot fi cultivate daca nu exista.
Despre multe dintre plantele benefice culturilor de legume si zarzavaturi care cresc intr-o gradina nu s-a stiut multa vreme ca alunga daunatorii, fiind smulse din apropierea legumelor langa care cresteau. In timp ce alunga unele insecte, acestea atrag altele benefice, adevarati pradatori ai micro-organismelor ce distrug cultura, si ajuta la polenizare pentru obtinerea unei recolte bogate si sanatoase. Aceste plante nu numai ca ofera protectie culturilor, dar bucura ochiul si prin coloritul florilor lor, o adevarata momeala pentru buburuze care se hranesc cu afide sau pentru viespe care consuma alti daunatori ori pentru albine care efectueaza polenizarea. Ele sunt, astfel, extrem de folositoare pentru combaterea daunatorilor intr-un mod natural si firesc, fara interventia omului.
Unele dintre aceste plante, insa, au si un alt rol, la fel de important, acela de a actiona ca ameliorator de sol prin fixarea de nutrienti la radacina zarzavaturilor actionand asupra lastarilor. Dar sa vedem care sunt aceste plante benefice gradinii.
Gardienii din gradina
Foarte cunoscute pentru ca apar in tot felul de locuri si pentru florile lor de un galben portocaliu intens care le remarca printre buruieni, galbenelele sunt un adevarat „doctor” si protector pentru o gradina de zarzavat sau de flori cultivate. Aceasta planta este cunoscuta romanilor mai mult datorita efectelor terapeutice, iar ceaiurile din ele fac bine sistemului digestiv dereglat. Petalele florilor de galbenele sunt comestibile, putand fi consumate crude intr-o salata. Insa galbenelele sunt printre plantele cele mai eficiente in ce priveste protectia gradinii de daunatorii. Florile de culoare intensa atrag albinele pe o zona intinsa unde cresc, in acest fel asigurandu-se polenizarea de care au nevoie toate plantele. In schimb, uleiurile volatile pe care toata planta le degaja, mai ales la lasarea serii, alunga tantarii si mustele. Ca sa le avem in gradina tot ce trebuie facut este sa le lasam in locul in care au rasarit, iar pentru inmultirea lor nu este nevoie decat sa se culeaga semintele uscate si fie aruncate pe pamant in zonele din gradina unde vrem sa le mai avem.
Nasturtium officinale este una dintre cele mai decorative flori de gradina care nu numai ca infrumuseteaza locul datorita florilor colorate intens, ci ajuta si la protectia zonei din jurul lor de actiunea daunatorilor. De la aceasta planta se pot manca, in salate, florile si frunzele, iar semintele, uneori murate, pot fi un inlocuitor excelent al caperelor. Este un magnet pentru albine, dar si pentru omizi, ceea ce face din nasturtium o planta indicator excelenta. Pot fi crescute usor in orice fel de vas suspendat, in jardiniere si nu necesita multa bataie de cap.
Denumita si „planta ou fiert in apa” din cauza coloraturii petalelor florilor, Limnanthes douglasii este o planta de gradina care nu ar trebui sa lipseasca de langa zarzavaturi sau pomii fructiferi in floare. Aceasta deoarece florile albe cu centrul galben si foarte parfumate, care cresc in numar mare dintr-o singura radacina, atrag albine pentru polenizarea tuturor plantelor din gradina.
Ele cresc la soare, inflorind din iunie si pana in octombrie, intr-un sol destul de umed, in zone ierboase, fiind un adevarat sanitar pentru gradina de legume. Planta atrage si multi fluturi datorita parfumului florilor, fluturi care mananca afidele si thripsii. Poate tine companie culturii de fasole, dar constituie si un excelent ingrasamant natural verde.
Margaretele albe si cele colorate, dar si celelalte plante care seamana cu ele, adica musetelul salbatic sau spilcuta, sunt nu numai plante decorative intr-o gradina. Ele si-au castigat si un bun renume in lupta cu daunatorii. Fiind deosebit de atractive pentru albine, fluturi, viespe sau muste, ele deturneaza interesul daunatorilor pentru legume si reusesc sa pastreze echilibrul pentru o cultura sanatoasa. Insa aceste plante atrag, de asemenea, si insecte folositoare, cum sunt sirfidele, care mananca afide si alte insecte daunatoare culturilor.
Trifoiul roșu este ideal pentru o gradina datorita numeroaselor beneficii pe care le furnizeaza locului. In primul rand, aceasta planta imbunatateste calitatea pamantului si mentine sanatatea acestuia multa vreme. Legumele si fructele pomilor fructiferi cresc mult mai frumos cu aceasta planta in apropierea lor, mai ales datorita nutrientilor pe care radacinile lor ii atrag in apropiere. Mai mult, radacinile trifoiului rosu afaneaza pamantul iar bacteriile care se dezvolta in zona lor imbogatesc azotul din pamant, azot de care au nevoie mai ales culturile de praz si varza.
Inainte de a ne apuca sa smulgem buruienile din gradina, ar fi bine sa aruncam o privire pentru a depista plantele benefice care n-ar trebui sa lipseasca din zona. Apoi le putem proteja lasand palcuri, palcuri prin toata gradina.