Solstitiul de Iarna este sarbatorit anul acesta pe data de 22 decembrie, noaptea cea mai lunga din an. In astronomie, solstitiile sunt doua momente: unul vara si unul iarna, cand unghiul facut de razele soarelui cu orizontul la amiaza este cel mai mare vara si cel mai mic iarna. Acest fenomen astronomic a fost punctat in traditiile popoarelor prin sarbatori pagane ce s-au pastrat pana astazi. Denumit si Yule, in traditia druidica, Solstitiul de Iarna era asociat cu celebrarea puterilor magice, ziua in care se foloseau doar anumite plante medicinale pentru proprietatile lor in planurile subtile. In timpurile moderne, plantele si folclorul in care cred oamenii sunt o parte integranta a credintelor si practicilor acestora. Sa vedem in continuare cum erau folosite in vechime cateva dintre aceste plante specifice sarbatorilor dedicate Solstitiului de Iarna.
Plante vesnic verzi
Bradul, pe care o sa-l decorati cu lumini si ornamente, este unul dintre copacii vesnic verzi. Traditia legata de acest copac este din cele mai vechi timpuri. In ziua de Solstitiu se mergea in padure cantand incet cantecul bradului, se alegea pomul care urma sa fie sacrificat, apoi se cerea iertare spiritului padurii pentru taierea lui. El era apoi onorat prin aducerea lui de afara in casa. Copaci precum pinul, bradul, ienuparul sau cedrul, care fac parte din familia plantelor vesnic verzi, sunt asociati cu tema prosperitatii, protectiei, continuitatea vietii si reinnoirea.
Daca nu doriti sa aduceti un copac intreg in casa onorati sarbatoarea cu cateva crengute pe care le puteti orna sau decora cu lumini si globulete sau aranja in forma de coroana. Mirosul din casa va fi extraordinar din cauza ramurilor cu parfum de rasina.
Laurul, protectorul
In multe societati europene, laurul a devenit reprezentativ pentru sarbatorirea apropieri Solstitiului. Simbolizand vechiul an solar, laurul este asociat cu regele Laur insusi, un precursor al lui Mos Craciun. In credintele precrestine ale insulelor britanice, laurul era asociat cu protectia. Se credea ca, plantand un gard de laur in jurul casei spiritele rele stateau la distanta, insa multumita in mica parte si spinilor din frunze.
Stramosii druizi foloseau lemnul de laur pentru fabricarea armelor dar si in protectia magica. Credintele vechi mai spun ca, tinand o ramurica de laur in casa ai asigurat norocul si siguranta familiei. Dar el poate fi purtat si ca talisman intr-o punguta la gat sau in buzunar ori se poate obtine apa sfintita punand frunze peste noapte in apa de izvor, atunci cand este Luna plina. Pentru a aduce sarbatoarea de Yule in casele voastre cu ajutorul laurului, puteti folosi crengi, coroane sau jerbe decorate din acest copac pe care sa le agatati pe usi, in camere sau infrumuseta masa festiva.
Iedera, un vindecator si ajutor tainic
Iedera si laurul sunt doua plante cantate si povestite in multe basme. Amandoua sunt parte importanta a sezonului de iarna, a Solstitiului in special. Iedera este o planta care inca traieste cand celelate au murit deja, ca o reamintire pentru noi ca viata continua, in ciclurile nesfarsite ale vietii, mortii si renasterii. Cu ajutorul iederei, acum este un timp bun pentru a va imbunatati aspectul atat exterior cat si interior, punand bariacade intre voi si lucrurile care sunt toxice pentru voi. Iedera poate fi folosita si ca vindecator, protector sau facilitator tainic pentru aducerea iubitilor impreuna.
In plus, folosita in decoratii de Yule cu reprezentare a puterii relatiilor de familie si prietenie, iedera este asociata astfel cu fidelitatea si loialitatea.
Vascul, prosperitate si protectie
Despre traditia sarutului sub vasc toata lumea a auzit. Este o asociere perfecta pentru sarbatorile de iarna. Aceasta traditie s-a pastrat si la noi, astfel ca, de sarbatori, vascul este prezent si in casele romanilor. Nordicii lasau armele jos si nu se mai bateau daca intalneau vasc. Ca si razboinicii din vechime, ati putea utiliza celebrarea Solstitiului de Iarna si pentru a pune capat certurilor si conflictelor din viata voastra luand o ramurica de vasc si aducand-o in casa. Puneti insa vasc si in jurul casei, in vaze, in boluri sau deasupra usii astfel incat voia buna sa intre mereu in casa. Vascul este asociat in multe culturi si cu invocarea prosperitatii si fertilitatii. Pliniu cel Batran, important și renumit erudit al Imperiului Roman, vorbea in scrierile sale despre faptul ca batranii druizi faceau ritualuri atunci cand mergeau sa culeaga vascul din stejari cu seceri de aur. Acesta era adunat pana la Luna plina si cu el hraneau animalele pentru a garanta feritilitatea acestora. Eruditul roman mai scria ca, o parte a ritualurilor era dedicata sacrificarii unui taur pentru ca preotii sa primeasca un raspuns de la zei, iar daca acesta era pozitiv prosperitatea cadea asupra satelor.
Mesteacanul, suflu nou in case la Solstitiul de Iarna
Cand o padure a ars, mesteacanul este primul copac care a crescut inapoi si astfel mesteacanul reprezinta renasterea si regenerarea. Mesteacanul este de asemenea asociat cu magia facuta pentru fertilitate si creativitate, la fel ca si pentru vindecare si protectie. Mesteacanul este si prima luna din calendarul celtic al copacilor, dupa solstitiul de iarna.
Folosind ramuri de mesteacan pentru a confectiona o matura de nuiele putem aduce un nou suflu in casele noastre. De asemenea maturile vrajitoarelor erau confectionate si din nuiele de mesteacan. In ceremonii mesteacanul reprezinta puterea descantecelor, reinnoirii, purificarii, noilor inceputuri si noilor proiecte.
Puternicul Stejar, cel victorios
In perioada solstitiului de iarna, Regele Stejar se lupta cu regele Laur ca sa spunem la revedere vechiul an solar. Stejarul este un simbol al rezistentei si puterii, si desi a renuntat la frunzele si ghindele lui este inca puternic si rezistent. Reprezentat prin mai multe zeitati, inclusiv cu Thor, copacul de stejar reprezinta victoria si triumful. Conducatorii purtau adesea coroane de stejar ca un simbol al legaturii lor cu Divinul.
Generalii romani sunt reprezentati cu coaroane de stejar pe cap atunci cand se intorceau din batalii victoriosi si frunzele de stejar sunt inca utilizate astazi ca simbol pentru liderii din armata.
Tisa, ajutorul schimbarii
Anul solar este pe sfarsite, iar tisa reprezinta finalul zilei. Urmarind solstitiul de Iarna, observam ca zilele incep sa creasca din nou, insa pentru moment noptile par in continuare fara sfarsit. Tisa este asociata cu imortalitata si longevitatea, iar in multe culturi europene este considerat copacul ce da omului puterea de a calatori in lumea de dincolo. In traditiile pagane, tisa este o planta sacra datorita aspectului triplu feminin al cotoroantei, care face ca aparitia ei mai intunecata sa fie pentru jumatate de an.
Cand vine vorba despre tisa, Solstitiul de Iarna este un timp perfect pentru onorarea acestui copac ce are legatura cu acceptarea schimbarilor si evitarea de a le vedea ca pe niste obstacole. Deci, fara frica de lucrurile noi si imbratisati-le asa cum vin.