Chiar daca vara este inca departe si nu transpiram abundent din cauza temperaturilor ridicate, folosim totusi un deodorant natural pentru a ne camufla mirosul care se degaja mai ales de sub brate. Fie ca este sub forma de spray, rolon, pudra sau crema, deodorantul chimic este o inventie moderna care, nu trebuie sa ne mai ascundem dupa deget, ne cam pune sanatatea pe butuci. Mai ales ca il folosim zilnic. Dar pentru a vedea de ce sunt nocive aceste deodorante artificiale trebuie sa stim ca, folosirea lor in zonele intime, direct pe piele, faciliteaza accesul substantelor toxice din compozitia lor sa patunda rapid in sistem si sa se raspandeasca in tot organismul. Pielea din zonele intime este fina, subtire si foarte vascularizata. Porii sunt aproape tot timpul deschisi avand in vedere ca sunt zone cu umezeala ridicata asa ca, este de la sine inteles, ca „usile” sunt mereu deschise. Intervenind cu aceste deodorante pline de parfumuri artificiale, parabeni, aluminiu, conservanti, coloranti, anticoloranti, substante decolorante pentru a nu pata hainele si cate si mai cate de care nu avem habar, nu facem decat sa astupam caile prin care corpul incearca sa scape de niste reziduuri, ba chiar sa introducem altele noi. Practic, cu deodorantele artificiale incercam sa indesam gunoi pe una dintre gurile importante de evacuare.
Trebuie sa mai stim ca transpiratia este un proces natural si sanatos prin care se elimina toxinele din corp. Daca nu sunt eliminate, aceste toxine se depoziteaza in nodulii limfatici de sub brate. De aici si mirosul deranjant pe care incercam sa-l indepartam sau sa-l camuflam cu alte parfumuri sau chiar sa-l inhibam. De aici si aparitia unor boli grave. Cine vrea insa sa aleaga o cale naturala de a rezolva o astfel de problema poate avea la indemana solutii simple si sanatoase. Totul e sa doreasca acest lucru. Iar Buna Viata va prezinta alternative 100% naturale pentru a inlocui deodorantele chimice, nocive pentru organism. Mai mult, solutiile naturale pentru inlocuirea acestora nu impiedica transpiratia, acest proces natural de detoxifiere a organismului, si nici nu introduc alte substante toxice in corp.
Bicarbonatul de sodiu, solutia pentru transpiratia urat mirositoare
Una dintre substantele naturale din care poti sa-ti faci singur un deodorant o gasesti chiar si in magazinele alimentare. Este vorba despre bicarbonatul de sodiu. Trebuie doar sa-l cumperi pe cel natural, adica cel fara adaos de aluminiu care ii confera albeata stralucitoare. Dintr-o lingurita de bicarbonat si o lingurita de apa poti prepara o pasta pe care o aplici in strat subtire sub brat cu ajutorul unui tampon. Pasta insa poate fi imbunatatita cu ulei esential de citrice, portocala, lamaie sau apa de trandafiri si astfel obtii si un parfum natural placut. Trebuie insa pastrat intr-o sticluta inchisa ermetic pentru a nu se volatitiliza uleiul esential.
Bicarbonatul de sodiu se poate amesteca insa si cu pudra de talc fructata si ceai de menta pentru obtinerea unui alt deodorant natural si foarte placut care elimina mirosurile grele de transpiratie. Soluţia obţinută se pune într-un pulverizator şi se foloseşte după fiecare duş. Sau pur si simplu, dupa dus, sa-ti clatesti pielea cu apa cu bicarbonat, insistand in zonele de sub brat. Bicarbonatul creeaza un mediu alcalin care impiedica dezvoltarea microorganismelor ce se hranesc cu substantele eliminate de corp prin transpiratie. Daca nu stiati, mirosul neplacut este dat tocmai de aceste microorganisme care traiesc in mediul acid furnizat de transpiratie, iar cand mor intra in proces de putrefactie. Nu trebuie sa fiti dezgustati de aceste explicatii pentru ca totul este un proces natural, firesc, avand in vedere ca pe corpul si in interiorul corpului nostru traiesc miliarde de microorganisme.
Piatra de alaun, cel mai eficient deodorant natural
Un deodorant natural foarte efcient este piatra de alaun, un cristal mineral translucid, de culoarea ghetii, fara miros, care se extrage din minele de sare. Acesta are in compozitie un amestec de sufat dublu de aluminiu si potasiu. Din pacate, comerciantii i-au gasit si acestuia inlocuitor asa ca, atunci cand doriti sa-l achizitionati verificati sa scrie pe ambalaj ca unic ingredient “potassium alum” si sa evitati varianta artificiala pe care scrie “ammomium alum”. Potassium alum si aluminiul sunt doua substante total diferite, primul fiind inofensiv si nu este absorbit de piele, insa al doilea, aluminiul, intra in piele si are efecte negative asupra sanatatii.
Acest cristal natural are proprietatea nu numai de a elimina mirosul neplacut de transpiratie si de a regla procesul, ci si proprietati antibacteriene si antialergice prin stratul foarte fin de sare cu care acopera pielea de sub brate. El este folosit si pentru stoparea sangerarilor in caz de mici taieturi sau zgarieturi. Poate ati observat o astfel de piatra in pravaliile vechilor barbieri care o foloseau tocmai in acest scop atunci cand lasau mici taieturi pe fata clientului in urma briciului. Ca deodorant, piatra de alaun se foloseste umezind o fateta a sa si aplicand-o pe pielea curata de sub brat, frecand usor locul cu ea de 5-10 ori in toate directiile. Foarte simplu.
In comert, piatra de alaun se gaseste sub forma de paralelipiped sau rolon. Este drept, pretul e mai mare, dar se merita avand in vedere ca o bucata din acest mineral va poate tine si cativa ani buni chiar daca il folositi des. Asadar, o investitie isteata si sanatoasa.
Deodorante parfumate din plante binefacatoare
La fel de isteata este si investitia intr-un deodorant solid din extracte din plante si glicerina sau din copacul de ceai, cu efect de durata. Exista astfel de deodorante in magazinele naturiste, mai concentrate pentru barbati care, se stie, au o transpiratie mai abundenta si mai fine pentru femei, cu un miros natural de plante si care nu afecteaza negativ sanatatea. Ceea ce fac ele este doar sa indeparteze mirosul neplacut lasand procesul de transpiratie sa aiba loc in mod natural. Lucru, de altfel, recomandat. In plus, un deostick din plante costa pana in 20 de lei si tine minim 5 luni folosit zilnic.
In schimb, daca doriti un deodorant natural cu un parfum mai evident atunci apelati tot la plante, dar si arbori si fructe aromate daca tineti la sanatatea voastra. In cazul plantelor foarte des folosite sunt salvia, busuiocul, cimbrul de la care se foloseste totul, sau iasomia, trandafirul, crinul, menta, lacarmioara, liliacul, toporasii, etc. de la care se folosesc frunzele si florile. Pentru o aroma de fructe se apeleaza la citricele cu parfum puternic cum sunt lamaia si portocala, iar mugurii sau scoarta unor arbori ne pot furniza arome pe care le stim din bucatarie: cuisoare, scortisoara.
Cum ne putem prepara singuri un deodorant natural
Pentru inceput avem nevoie de un ulei esential din plante. Atentie insa, este bine sa ne achizitionam unul cu adevarat natural, pentru ca pe piata se vand si foarte multe falsuri care ne pot afecta chiar grav sanatatea. Buna Viata va recomanda uleiul esential de salvie care are proprietati deosebite printre care cele antiseptice, cicatrizante, emoliente si dezinfectante se remarca in mod deosebit. Din acest ulei vom obtine un deodorant fin, bland cu pielea si cu efect de durata. Asadar, vom folosi 20 de picaturi din acest ulei la care adaugam 3 picaturi de ulei esential de busuioc sau portocal, in functie de preferinte, 4 lingurite de alcool de 50 de grade (nu tuica pentru ca aceasta are deja aroma) si 100 ml apa distilata care se pun la macerat intr-o sticluta, timp de 10 zile. Punem solutia intr-un pulverizator si este gata pentru a fi folosita. Am obtinut astfel, foarte simplu, un deodorant natural lichid care are si efecte terapeutice.
Un alt deodorant lichid foarte usor de preparat in casa este si cel pe baza de trandafir. Acest deodorant se foloseste dimineata si are un parfum subtil. Aveti nevoie de petale de trandafir, ca cele folosite pentru dulceata (6 linguri), frunze de menta proaspata (6 linguri), alcool de 50 de grade (10 linguri – nu tuica dupa cum am specificat mai sus), cuisoare (10 bucatele), apa de trandafiri (300 ml). In afara de alcool, toate ingredientele se pun la macerat intr-un recipient de sticla inchis ermetic, timp de 7 zile. Dupa acest interval de timp se adauga alcoolul si se lasa la macerat totul inca 3 zile. La sfarsitul perioadei se strecoara prin tifon solutia si se pune intr-un pulverizator fiind gata pentru a fi folosit.
Interesant este faptul ca multi dintre noi ne gandim cum sa combatem transpiratia abundenta doar cu deodorante. Insa acest aspect poate fi abordat si prin consumarea unor alimente care regleaza acest proces. Iar la acest capitol se remarca bananele. Consumate zilnic, cate 2-3 bucati, ele va ajuta in reglarea transpiratiei intr-un mod placut. Acestea refac rezervele de potasiu, calciu si magneziu care se pierd printr-o traspiratie abundenta, in acest fel ajutand la reglarea procesului. Si ceaiurile isi pot aduce aportul lor in reglarea traspiratiei, iar ceaiul de salvie este cel mai recomandat, in cantitate de 2-3 pahare pe zi.
sursa foto:
http://higherperspective.com/
http://budgetsmartgirl.com/