Fumigatiile samanice sunt traditii tribale stravechi care erau folosite pentru curatari, purificari si protectie ale corpului fizic si spiritual. Ceremoniile de acest fel utilizau plante sacre destinate pentru a crea spatiul sacru si a alunga energiile negative. Astazi, aceste ceremonii revigorate reusesc sa creeze pace si armonie, iar fumul plantelor arse ajuta din nou in vindecarea trupului, mintii si spiritului.

Aceasta practica samanica straveche implica astfel o ceremonie sau o rugaciune pentru a directiona fumul si incantatiile/rugaciunile in cele patru directii cardinale. Iar pentru a obtine acest fum special exista doar anumite plante, foarte cunoscute si uzitate astazi. Ele pot fi folosite singular sau combinatii de plante, realizandu-se un manunchi strans. Se pot crea aceste manunchiuri de plante pentru fumigatii diverse care sa se adreseze celor patru elemente clasice: pamant, apa, aer, foc, sau pentru curatari energetice in ceremoniile si ritualurile personale.

sursa: http://www.movingtowardspeace.com/mtpblog/the-ancient-art-of-burning-sage.html

sursa: http://www.movingtowardspeace.com/mtpblog/the-ancient-art-of-burning-sage.html

Cateva dintre cele mai populare ierburi pentru fumigatiile samanice sunt salvia (salvia desertului, salvia cu frunza alba lata, salvia de gradina), rasina pinon, tamaie sau copal, palosanto, sweetgrass, ienupar, lavanda, pelin, busuioc, brad sau tutunul sacru. Fiecare dintre acestea sunt in subordinea unui element insa, ele pot fi de ajutor oricarui alt element, indiferent de calitatile specifice ale sale. Si acest lucru se datoreaza intentiei pe care noi o avem in momentul in care facem curatarea cu fumigatii a unui spatiu,  sau facem o ceremonie ori o vindecare. Se da astfel indicatie plantei in ce directie avem nevoie de ajutor.

Elementul pamant: rasina de smirna, palosanto

smirnaRasina de smirna: Are un parfum de pamant si produce mult fum cand arde. Este bun pentru scopuri generale. A fost folosit cu precadere in ceremoniile de vindecare ale vechilor egipteni, dar si in ritualurile de trecere. Mai mult, era folosit in vraji de transformare, relevare, putere, stabilitate, incredere, meditatie, spiritualitate si fericire.

plante sacre

sursa foto: http://www.energymuse.com

Palo santo: Are un parfum dulce, greu si produce fum albastrui cand arde. Este folosit in ceremonii de vindecare, curatarea spatiilor si a persoanelor in diferite ritualuri. Este un protector si de aceea il putem folosi si ca amuleta pastrata la gat intr-un saculet de leacuri.

Elementul apa: Rasina de Copal, Busuioc

plante sacre

Recoltare copal

Rasina de Copal: Are un miros dulce, aromat, usor de pamant si parfum de lemn. Bun pentru scopuri generale. Este o tamaie miraculoasa pentru multe populatii din Mezoamerica. Folosita in ceremonii pentru divinatie si curatare.

Busuioc: Mirosul iute si parfumat. Bun pentru protectie si divinatie. Planta poate fi folosita in ceremonii de divinatie si curatare, in ceremonii de vindecare.

Element foc: Rasina Pinon, Rasina de Tamaie, Ienupar

plante sacreRasina Pinon: Are un parfum placut si produce mult fum cand este arsa. Bun pentru scopuri generale. Utilizata de nativii americani pentru ritualuri spirituale si vindecare. Astazi este folosita pregnant pentru curatare si consolidarea ceremoniilor, dar mai ales in meditatie.

plante sacreRasina de Tamaie: Are parfum foarte placut si da mult fum cand este arsa. Este folosita pentru scopuri generale si in ritualuri speciale de vindecare si de inaltare spirituala. Consolideaza ceremoniile si da unda verde meditatiilor.

plante sacreIenupar: Are o aroma stimulanta si un miros ascutit ca al pinului. Folosit din cele mai vechi timpuri de catre stramosii daci pentru ritualuri de purificare a spatiilor sacre. Utilizat pentru purificare, clarvedere si stimularea contactului cu alte lumi, dar si pentru revigorarea organismului obosit, a mintii obosite sau a spiritului obosit.

Element aer: Salvia de desert, salvia cu frunza lata, salvia de gradina, Sweetgras

plante sacreSalvia de desert, salvia cu frunza lata, salvia de gradina: Are o aroma clara si revigoranta, ascutita dar totusi placuta. Iarba sacra pentru multe popoare de nativi americani. Folosita pentru purificarea corpului, mintii si spiritului inainte de meditatie, ritual, rugaciune sau ceremonie. Ea se mai utilizeaza si pentru purificarea obiectelor de cult, a spatiilor sacre, a casei, corpului si tuturor uneltelor folosite in practicile magice. O punga medicinala cu cateva fire din aceasta iarba asigura siguranta personala si spirtuala.

plante sacre

Ceremonie amerindiana cu sweetgrass.

Sweetgrass: Are o aroma usoara si dulce. Buna pentru curatarea spatiului sacru. Frecvent este impletita si uscata inainte de ardere. Folosita pentru a invita spirtele bune si energiile pozitive si pentru a curata obiecte, pentru a vindeca locuri si ca amuleta protectoare. Foarte buna pentru afumarea oamenilor si obiectelor si pentru curatarea spatiile sacre.

Opinii

opinii