Prin calatoriile mele pe internet am gasit ceva interesant. Astazi va prezint pe Matthieu Ricard. Neurologii americani l-au declarat „cel mai fericit om din lume” pe care le-au testat vreodata. „Dar chiar este cel mai fericit om din lume?„, s-au intrebat multi. Scanarile cerebrale au evidentiat faptul ca acest calugar budist francez are „o capacitate anormal de mare” de… bucurie, datorita… meditatiei. Matthieu Ricard, calugar budist si confident al lui Dalai Lama, a scris si o carte prin care a dezvaluit secretul lui.
Un om de stiinta, genetician francez, poate parea o persoana neobisnuita mai ales ca poarta titlul de „cel mai fericit om din lume”. In varsta de 68 de ani, geneticianul Matthieu Ricard a intors spatele vietii intelectuale pariziene în urma cu 40 ani si s-a mutat în India pentru a studia budismul. El este acum un confident apropiat al lui Dalai Lama si un carturar religios respectat in vest. Dar cum i-a adus acestui calugar budist meditatia de zi cu zi sporirea capacitatilor pentru bucurie? Neurologul Richard Davidson a conecat craniul calugarului cu 256 de senzori la Universitatea din Wisconsin, in cadrul unui proiect de cercetare pe sute de practicieni avansati de meditatie. „Scanarile au aratat ca, atunci cand meditezi la compasiune, asa cum a meditat Ricard, creierul lui produce un nivel de unde gamma – cele legate de constiinta, atentie, învatare si memorie – cum nu s-a mai raportat pana acum în literatura de specialitate Neuroscience„, a spus Davidson. „Scanarile in cazul calugarului francez au mai aratat, de asemenea, o activitate excesiva în creierul sau stâng, cortexul prefrontal, comparativ cu omologul sau drept, oferindu-i o capacitate anormal de mare de fericire si o înclinatie redusa fata de negativitate„, spun cercetatorii.
Cercetarea în fenomenul cunoscut sub numele de „neuroplasticitate”, este însa in faza incipienta si Ricard a fost printre primele persoane pe care s-a experimentat, in prezenta altor oameni de stiinta din întreaga lume. „Timp de 12 ani am fost în cautarea efectului pe termen scurt si lung a antrenarii mintii prin meditatie lucrand asupra atentiei, compasiunii, echilibrului emotional. Meditatia mi-a „schimbat” complet creierul. Si, prin urmare, s-a schimbat ceea ce sunt. Prin meditatie creierul se schimba complet. Meditatia poate modifica creierul si starea pozitiva a oamenilor în acelasi mod în care unii oameni ridica greutati pentru a-si mari masa musculara a corpului„, a spus Matthieu Ricard. „Am obtinut rezultate remarcabile cu practicieni pe termen lung care au facut 50.000 de runde de meditatie, dar si cu persoane care au meditat doar trei saptamâni cate 20 minute pe zi, ceea ce, desigur, este mult mai aplicabil pentru timpurile noastre moderne”, a adaugat„, neurologul Richard Davidson.
Dar cine este Matthieu Ricard?
Nascut pe 15 februarie 1946, în Aix-les-Bains, Savoie, Franta, Matthieu Ricard este fiul regretatului Jean-François Revel, un renumit filozof francez si membru al Academiei Franceze. Mama lui este pictorul abstractionist liric Yahne Le Toumelin. Matthieu Ricard a crescut si s-a dezvoltat asadar printre personalitatile si ideile din cercurile intelectuale franceze. La maturitate a lucrat pentru un doctorat în genetica moleculara la Institutul Pasteur. Dupa finalizarea tezei sale de doctorat, insa, în 1972, Ricard a decis sa paraseasca cariera stiintifica si sa se concentreze pe practica budismului tibetan cu care intrase in contact putin mai devreme si prin intermediul tatalui sau. A plecat spre Nepal si a trait în Himalaya unde a studiat cu Kangyur Rinpoche si alti câtiva mari maestri ai acestei traditii, devenind student, apropiat si însotitor al lui Dilgo Khyentse Rinpoche pâna la moartea acestuia în 1991. De atunci, Dr. Ricard s-a dedicat activitatilor pentru îndeplinirea viziunii Khyentse Rinpoche.
Dar Matthieu Ricard a devenit un fel de celebritate dupa ce a scris cartea „Calugarul si Filosoful” impreuna cu tatal sau. Volumul este un dialog cu privire la sensul vietii purtat intre tata si fiu. Dialogul a fost un best-seller în Europa si cartea a fost tradusa în 21 de limbi. Insa Matthieu Ricard a scris apoi, in 2011, un ghid practic numit „Arta de medita„, explicand doritorilor de a urma aceeasi cale cum sa faca pentru a-si imbunatati viata si nivelul de bucurie prin meditatie, o carte care a devenit la randul ei celebra. „Acest ghid a fost sfârsitul timpului meu linistit, pentru ca a fost un best-seller. Dintr-o data am fost proiectat în atentia lumii occidentale. Apoi, am purtat foarte multe discutii cu oameni de stiinta si totul a început sa se roteasca scapand de sub control. M-am implicat în cercetare stiintifica si in stiinta meditatiei„, spune Matthieu Ricard. El a fost un subiect voluntar într-un studiu efectuat la Universitatea din Wisconsin-Madison despre fericire, obtinand un scor semnificativ peste media obsinuita a celorlate sute de persoane care au participat voluntar la studiu. Matthieu este si co-autorul unui studiu facut pe creierele persoanelor care mediteaza pe termen lung, inclusiv pe el însusi, si care au trait izolati minim trei ani. In prezent, Dr. Ricard traieste si ocuieste la Shechen Tennyi, Manastirea Dargyeling în Nepal.
Astazi, el isi împarte fiecare an in timp dedicat meditatiei in zone izolate, timp de cercetare stiintifica si un timp in care il insoteste pe Dalai Lama ca si consilier in calatoriile sale în tarile vorbitoare de limba franceza sau la conferinte stiintifice. Aceasta ultima sarcina o indeplineste pentru Dalai Lama inca din 1989. In 2009, el sa adresat Forumului Economic Mondial de la Davos, la apogeul crizei financiare din acel an, spunand liderilor de stat si afaceristilor lumii adunati acolo ca este timpul sa renunte la lacomie in favoarea „altruismului luminat”. El a primit Ordinul National Francez de Merit pentru activitatea sa umanitara din Orient. De altfel, in ultimii ani, Dr. Ricard si-a dedicat efortul si castigurile de pe urma cartilor sale diferitelor proiecte de caritate din Asia, care includ construirea si mentinerea de clinici, scoli si orfelinate din regiune. Ricard crede ca poti trai o viata buna si aratând compasiune, dar nu ca un edict religios relevat de sus, ci ca o cale practica spre fericire. „Încearca sincer, verifica, investigheaza„, spune calugarul francez, adaugand ca „Asta este ceea ce budismul a fost intotdeauna, adica încercarea de a descurca itele mecanismului fericirii si suferintei. Este o stiinta a mintii„.
Matthieu Ricard este si pasionat de fotografie dovedind un talent artistic deosebit si sensibil. El a facut numeroase fotografii maestrilor spirituali budisti, peisajelor si oamenilor din Himalaya, imagini care au aparut în numeroase carti si reviste. Henri Cartier-Bresson, parintele fotojurnalismului modern, a declarat despre operele sale ca „viata spirituala a lui Matthieu si aparatul de fotografiat sunt un intreg din care izvorasc aceste imagini, trecatoare si vesnice„. Matthieu Ricard este autorul a mai multor carti de fotografie „Tibet, o calatorie interioara„, „Calugari Dansatori din Tibet„, „Himalaya, Calatorie spre Iluminare„, dar si traducatorul a numeroase texte budiste, inclusiv Viata lui Shabkar.
Reflectiile sale profunde si nuanta stiintifica cu privire la fericire, dar si budismul s-au transformat în mai multe carti, printre care se remarca „Quantum si Lotus: O calatorie la frontiere„. În acelasi timp, el face, de asemenea, fotografii superbe sensibile in Tibet si la schitul spiritual în care traieste si lucreaza la proiecte umanitare. Ultima sa carte despre fericire este „Un ghid pentru dezvoltarea vietii„, iar ultima sa carte de fotografii este despre Tibet, „O calatorie interioara„. 😀
Pe TED gasiti un discurs al lui Matthieu Ricard foarte frumos si plin de umor
http://www.ted.com/talks/matthieu_ricard_on_the_habits_of_happiness?language=en
iar pe blogul sau gasiti toate cartile sale, reflexii, fotografii dar si invataturi budiste
http://www.matthieuricard.org/en/
sursa foto: http://www.news.wisc.edu/newsphotos/davidson08.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Matthieu_Ricard