Ca sa obtina un gram din mierea cea dulce si buna, 15.000 de albine viziteaza un milion de flori in fiecare zi. Si spun acest lucru pentru ca sa va dati seama cat de dificil este sa se adune si apoi sa se faca acest lichid miraculos. Mierea de albine este o substanta foarte complexa, fiecare soi fiind unic datorita componentelor care, desi sunt asemanatoare in forma, sunt foarte diferite in fond. Acest lucru se  datoreaza sursei din care au fost culese picaturile de nectar: flori de tei, de salcam, flori de faneata si multe altele. La acestea se adauga, bineinteles, si secretiile pe care albinele le utilizeaza in procesul fabricarii mierii, ele fiind diferite in functie de varietatea raselor de albine, de varsta lor biologica dar si de starile lor fiziologice.

Acest unicat natural care este mierea de albine nu are rol doar de indulcitor, ci este un adevarat medicament care, folosit corect, potenteaza tratamentele clasice sau traditionale: mareste rata vindecarilor, scurteaza timpul tratamentului, sunt micsorate dozele de medicamente necesare pentru vindecare crescand si toleranta organismului la acestea, micsoreaza capacitatea toxica a medicamentelor. De asemenea, folosite corect, mierea de albine si produsele stupului maresc capitalul biologic uman si capacitatea de aparare a organismului ajutand sistemul imunitar si procesele imunitare din corp sa devina mai puternice.

Mierea de albine, ajutor pentru vitalitate

miereaCu ajutorul produselor apicole omul modern poate schimba destinul implacabil al unor boli genetice sau ereditare. Implicandu-se si el prin schimbarile pe care le face in interiorul si in exteriolul lui, omul va suferi modificari substantiale care il vor ajuta sa inteleaga si apoi sa schimbe perceptia asupra bolilor. Iar aceasta deoarece schimbarea perceptiei este un alt mare pas in vindecarea multor afectiuni care pot afecta la un moment dat corpul.

Revenind la mierea de albine, o componenta importanta a ei ajuta structura organismului sa isi pastreze vitalitatea, iar omul poate dispune de o viata mai lunga si de putere mai indelungata. Ceaiul baut zilnic cu miere de albine si scortisoara stopeaza ravagiile procesului de imbatranire. La trei cani de apa fierbinte se folosesc patru linguri de miere si o lingura de scortisoara. Se bea cate un sfert de cana, de trei-patru ori pe zi. Pielea se va mentine moale si catifelata, imbatrinirea va fi stopata, speranta de viata va creste si va veti simti mai tanar.

Iar daca oboseala va da tarcoale mierea de albine si scortisoara pudra luate in amestec cate o lingurita din fiecare, dimineata si din nou la ora 15:00 asigura persoanelor mature sprinteneala si flexibilitate.

In schimb, mierea de albine cu nuca stopeaza procesele de imbatranire ale creierului fiind un adevarat aliment pentru organul comandant din corp.

Apoi, untul cu miere este si el tot un aliment care ajuta la fixarea calciului la cei mici, fiind indicat in toate bolile copilarei precum spasmofilia, anorexia, rahitismul si in covalescenta sau lehuzie. Este un adevarat substituent al unturii de peste.

Se prepara astfel: untul si mierea (proaspete), in parti egale, se amesteca intr-un vas de sticla sau ceramica smaltuita, pana la omogenizare. Se da copiilor de la sase luni pana la trei ani cate o lingurita pe zi. Copiilor mai mari si adultilor, de la doua la sase lingurite pe zi, dupa varsta si greutatea lor corporala. Contraindicatile acestei retete sunt in diabet zaharat, icter sau alte boli ale ficatului, rinichilor, colibaciloza si obezitate.

Opinii

opinii