In urma experimentelor lui Cleve Backster din 1966 care au demonstrat faptul ca plantele simt si sunt capabile de emotii si sentimente, cunoasterea lumii acestora devine parca si mai stringenta in zilele noastre. Astfel comunicarea cu plantele a fost incet, incet descoperita si apoi studiata in centre de cercetare.

Cleve Backster si plantele lui experiment

Cleve Backster si plantele lui experiment

Se stie deja ca modelul lor a constituit baza medicamentelor de astazi, dar plantele ne asigura de mii de ani hrana si hainele de care avem nevoie. Sunt impreuna cu noi in orice loc am fi: intr-un varf de munte, in mijlocul unui oras sau in mijlocul desertului ori la malul marii. Oriunde am merge pe aceasta planeta plantele verzi sunt alaturi de noi desi relatia noastra cu regnul vegetal s-a deteriorat mult si este din ce in ce mai dificila si mai palida. Dar de ce se intampla acest lucru? Si ce ne ramane de facut? Poate ca reintoarcerea la natura, asa cum mai toti o simtitm din ce in ce mai acut in ultimii zeci de ani, sa fie solutia pentru o noua viata si un nou/vechi mod de a trai viata pe pamant?

O poarta deschisa spre comunicarea cu plantele

Din experienta stramosilor nostri, nu numai cei de pe acest pamant numit Romania, ci si de pe alte meleaguri, macar unii dintre noi sa invatam si sa incercam sa refacem aceasta legatura speciala care a existat dintotdeauna intre oameni si plante. Sau, asa cum spun vechile povesti si legende ale amerindienilor, sa redevenim fratii „oamenilor plante”. Oare putem noi sa comunicam cu plantele? Exista oameni care pot face acest lucru? Experimentele lui Cleve Backster spun ca da. O data cu raspunsul dracenei, acea planta din biroul specialistului CIA care raspundea la actiunile si gandurile lui, o poarta s-a deschis in stiinta contemporana, in studiul comunicarii cu plantele.

IMAG3693Un om obisnuit, nedoritor sa afle mai multe despre viata, vede comunicarea cu plantele ca ceva imposibil si ridicol. Dar lucrurile nu stau chiar asa. Si, desi nu vrem sa recunoastem, ne trezim, uneori fara sa stim, ca vorbim cu planta din ghiveciul de pe pervaz, sau cu un copac din mijlocul padurii. De ce? Oare ce amintiri stravechi declanseaza apropierea de plante? Dar cum putem sa experimentam constient aceasta comunicare cu plantele? Este poate una dintre provocarile lumii noastre sa renuntam la credintele adanc inradacinate doar despre aceasta realitate vazuta. Este o provocare insa si sa acceptam ca poate exista si altceva in afara de ceea ce vedem, ceva ce orice persoana poate experimenta. Poate ca tocmai aceasta acceptare este un adevarat salt al constiintei, al imaginatiei, iar comuniunea cu plantele nu mai pare asa de dificila.

„Dieta” ne cultiva pentru a deveni mai mult asemeni plantelor

Insa cum putem sa facem acest lucru? Pentru mintea noastra obisnuita numai cu realitatea ordinara ar putea parea imposibil. Nu la fel de imposibil era pentru vechii stramosi ai omenirii. Insa azi am uitat aceasta intelegere, aceasta cunoastere. Si totusi, in unele parti ale lumii, s-au mai pastrat stravechile invataturi si de acolo putem sa ne reamintim „limba plantelor”.

Dar pana sa ajungem sa accesam lumea vegetala, exista un intreg sistem de practici care includ pentru inceput o anumita „dieta”, traire in izolare sau alte discipline complexe care ne pot aduce mai aproape de spiritul plantelor si ne pot ajuta sa invatam direct de la ele. Pana la urma, invatatura cea mai completa este direct de la sursa. Samanii din populatia Conibo de pe malurile Amazonului spun ca „este mai bine sa inveti de la copaci, decat de la un saman”. Deci, calea directa este intotdeauna cea mai buna.

DSC09215Dar ce este „dieta„? Pentru samanismul amazonian, „dieta” este poarta directa catre comunicarea cu plantele. Este o provocare pentru cel care doreste sa invete direct de la Spiritele plantelor. Si asta deoarece inseamna renuntarea la multe dintre „dulceturile” vietii cotidiene: restrictii alimentare, sociale, dar si restrictii sexuale. Provocarea „dietei” implica si renuntarea la alcool, la fumat, la sare si zahar. Restrictiile alimentare sunt si ele o parte importanta a acesteia. Sunt evitate mancarurile care au gust, condimentele si, in general, tot ceea ce produce excitatii ale papilelor gustative. Este o abstinenta care la sfarsit conduce la obtinerea unei adevarate cunoasteri. Devenim mai apropiati de plante cu cat evitam sa ne incapatanam sa aflam despre lume doar cu ajutorul simturilor noastre. Izolarea undeva in natura, departe de partea sociala, sau evitarea socializarii, a internetului, televiziunii sau radioului sunt alte restrictii daca dorim o comunicare cat mai fidela cu plantele. Abtinerea de la orice fel de ganduri, negative sau pozitive, de la activitatea sexuala, cu alte cuvinte atenuarea instinctelor noastre primare, „ne cultiva pentru a deveni mai mult asemeni plantelor„. Ne ajuta sa obtinem abilitatea de a incorpora constiinta plantelor in propria noastra constiinta. In acest fel putem accesa cunoasterea pe care ne-o ofera acestea.

Cum ne apropiem de spiritul plantelor

Ca si in experimentele lui Backster, cu cat vom avea sentimente si intentii bune, cu atat plantele ne vor raspunde mai usor. Si acest lucru se produce datorita faptului ca apropierea de plante se face folosind corpul emotional, sentimentele si emotiile. Gandirea logica poate fi un impediment atunci cand dorim sa accesam constiinta plantelor. De aceea, aveti incredere in sentimentele voastre si intrati intr-o stare de constiinta extinsa pentru a va fi mai usor. Iar aceasta stare o putem obtine intr-o plimbare prin padure sau prin parc. DSC01036Mersul in tacere prin natura ne aduce o stare de constiinta modificata. Ritmul lent si constant, urmarind pasii care merg unul dupa celalalt, terenul pe care piciorul calca, culorile si formele acestuia, ne pot duce usor in transa. Cand am reusit acest lucru si simtim trecerea in aceasta stare subtila, ridicam ochii si privim in jur. Plantele, copacii, padurea ne vor vorbi in multe feluri. Poate ca un copac va atrage mai mult privirea. Lasati-va condus spre el si, cu incredere, apropiati-va de trunchiul lui. Folositi-va cele patru simturi pentru a intra in conexiune cu planta: studiati forma, culoarea, mediul in care creste. Lasati-va privirea usor peste el si distingeti alte forme intre frunzele sau ramurile lui. Cateodata, asemenea forme ne pot comunica multe. Simtiti mirosurile din jurul plantei apoi mirosurile ei atunci cand va apropiati de ea sau cand zdrobiti usor o frunza. Poate ca o data cu mirosul ei anumite amintiri sau emotii apar din subconstientul vostru. Gustati planta (fara sa o inghiti) si detectati ce gust are: dulce, amar, acru, fad, iute, rece. Poate ca va atrage sau respinge acest gust. „Degustarea plantei da o indicatie despre caracterul sau personalitatea plantei. Iar cand simtiti ca ati stabilit o conexiune cu planta lasati-va condusi intr-o calatorie samanica sau intr-o meditatie pentru a va apropia mai mult si mai usor de spiritul plantei ce tocmai v-ati cunoscut„.

Opinii

opinii