Pentru a intelege cu adevarat ce este samanismul trebuie sa stii cum se practica, pentru ce si care sunt rezultatele. Iar calatoria samanica este unul din instrumentele pe care le ai la dispozitie pentru a intelege samanismul.

Daca samanismul a fost „popularizat” in intreaga lume de Carlos Castaneda, cel care a stabilit modul in care se face calatoria samanica a fost antropologul Michael Harner. Studiind cultura samanica a diferitelor popoare si incercând sa le adapteze la vremurile moderne, el a stabilit niste reguli, relativ simple si acestea se aplica azi peste tot in lume de catre cei care practica aceasta forma actualizata a samanismului. Comparând metoda lui cu practicile traditionale autentice se poate observa ca elementele principale sunt aproximativ aceleasi, e ca si cum un ritual stravechi se pastreaza peste veacuri, iar ceea ce deosebeste diferitele feluri de realizare a lui, sunt doar particularitati ale populatiilor respective.

 Regulile unei calatorii samanice

Calatoria samanica se va face respectând anumite reguli. In primul rând se pregateste spatiul in care se va desfasura calatoria. Aceasta pregatire are rolul ca, pe lânga crearea unui spatiu spiritual special si sa ne linistim si sa ne deschidem spre aceasta experienta.

Pentru a face calatoria ne vom aseza comod si timp de 15 minute pe sunetul unei tobe sau zuruitori, vom pleca intr-o realitate alternativa, de unde ne vom intoarce cu diverse „lucruri”, de la energii vindecatoare, raspunsuri la intrebari, la parti de suflet pe care le-am pierdut cândva pe parcursul vietii, atunci când am trecut prin intâmplari traumatizante.

Durata de 15 minute a fost stabilita in urma experimentarii acestei metode. Antropologi ca Michael Harner sau Felicitas Goodman au incercat cu durate de timp diferite si in urma acestora au observat ca daca calatoria dureaza mai putin de 15 minute unii participanti se plâng de faptul ca nu au avut suficient timp pentru a face tot ceea ce si-ar fi dorit. Când insa a durat mai mult, participantii au iesit din acea stare speciala mai repede si au asteptat ca sunetul tobei sa se opreasca. Astfel s-a ajuns la aceasta durata care in final s-a dovedit a fi optima pentru omul modern si care este suficienta pentru oricine practica metoda.

Pentru a face corect o calatorie ar fi indicat sa urmam macar un curs pentru a capata notiunile necesare si pentru a fi cu cineva, o persoana care practica de ceva timp samanismul, care stie mai mult, care ne poate ajuta atunci când fie nu reusim sa facem calatoria sau când primim informatii si nu stim cum sa le interpretam.

Intotdeauna calatoriile facute intr-un grup de cca. 10-20 de persoane vor fi mai puternice decât atunci când le facem singuri, de aceea participarea la un grup va face mai eficienta orice experienta de acest fel. Prezenta unui saman cu experienta va avea la rândul sau o contributie in plan energetic, care se va simti in tot ceea ce se intâmpla in acel grup.

 Instrumente pentru calatoria samanica

toba_nIn principiu nu se poate face o calatorie fara sunetul tobei sau zuruitorii. Cele doua instrumente nu se folosesc insa simultan, dar modul lor de utilizare este asemanator.

Când folosim toba avem trei intervale distincte si anume:

cel mai lung interval si care dureaza cca. 13-14 min este cel in care se face calatoria propriu-zisa si consta in baterea tobei cu frecventa de 210 batai pe minut.
O scurta perioada de atentionare in care toba se bate rar de câteva ori
Ultima parte consta in baterea tobei cu o frecventa mai mare si marcheaza intoarcerea din calatorie.
Zuruitoarea sau maracas este un instrument de percutie care seamana cu acele jucarii pe care le scuturam pentru copii foarte mici si cu care vrem sa ii linistim. Acest instrument se gaseste peste tot in lume si este fabricat din diferite materiale indigene. In cele doua Americi ele sunt confectionate din dovleci cu o forma speciala, in care se pune un anumit nisip si astfel prin scuturare produce un sunet specific. Este folosita la fel ca si toba.

Este interesant ca acest instrument se gaseste peste tot in lume in varianta moderna, ca jucarie pentru copii. Acest fapt ne arata ca pastram fara sa stim informatii si obiceiuri din vremuri stravechi, ca ele sunt aceleasi peste tot in lume, dar si ca din pacate nu le mai cunoastem semnificatia originala.

Sunetul mai poate fi inregistrat pe banda, fiind aproape la fel de eficient pentru scopul nostru. Inregistrarile pot fi cumparate, existând CD-uri special facute sau sunt inregistrari care pot fi descarcate gratuit de pe internet.

Cele doua instrumente mai au si alte utilizari in procesul terapeutic, dar aceasta face parte din partea mai avansata a acestei practici.

Folosirea acestor instrumente de percutie exact in modul descris, au rolul de a ne ajuta sa intram in stare alfa, acea stare specifica starii de meditatie constienta in care se pot realiza vizualizari. Intrarea in starea alfa este folosita in foarte multe tehnici de psihoterapie pentru relaxare si este intâlnita si in practicile orientale cum ar fi yoga sau qigong.

 Lumile in care calatorim

Prin aceste calatorii se poate patrunde in trei lumi, respectiv Lumea de Jos, de Mijloc si de Sus. Aceste lumi sunt niste lumi virtuale pe care le accesam datorita faptului ca prin stimularea auditiva intram in stare alfa. Ele nu sunt unele mai bune decât celelalte, ci au unele particularitati care le diferentiaza.

vultur2_oIn samanism nu vom face o calatorie samanica fara sa ne stabilim o intentie clara, respectiv motivul pentru care dorim sa facem acea calatorie. O data acesta fiind stabilit, vom intreba care din aceste lumi este mai potrivita pentru scopul nostru.

Astfel in Lumea de Jos mergem in general pentru a ne vindeca pe noi insine sau pe altii, pentru a primi raspunsuri la intrebari (in general legate de trecut), pentru recuperari de suflet, pentru diferite energii specifice. Câteodata aici putem intâlni persoane decedate, dar cel mai adesea le intâlnim in Lumea de Mijloc. In Lumea de Mijloc, insa mergem când dorim sa facem tratamente la distanta sau când dorim sa cautam un obiect sau o persoane disparute. In aceasta lume se afla pattern-urile tuturor lucrurilor care ne inconjoara, un fel de matrice a lor. Pentru incepatori este recomandabil ca din cele trei lumi care pot fi accesate, aceasta sa o evite la inceputul practicii. In Lumea de Sus mergem de asemenea pentru vindecari si pentru a primi raspunsuri la intrebari, dar sunt cele legate mai mult de viitor.

Din pacate nu se poate epuiza intr-un singur articol toate informatiile despre calatoriile samanice. In ultimii ani sunt si in tara noastra practicanti de samanism si persoane care predau aceasta disciplina si de aceea va recomand sa practicati doar dupa ce ati parcurs un astfel de seminar. In general este o metoda lipsita de pericole, dar pentru o buna practica ea trebuie totusi invatata.

In ceea ce priveste rezultatele si scopurile pentru care vom folosi aceste calatorii, voi reveni intr-un episod urmator…

articol de Simona ROSUT

Opinii

opinii