Desi cam lung titlul, pelicula este de exceptie, o descriere vizuala a slabiciunilor omenirii. O comedie neagra suedeza care bate multe filme americane de gen. Mai ales ca este si bine facuta. „The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared” (2013) este o ecranizare a romanului cu acelasi titlu scris de suedezul Jonas Jonasson care spune despre personajul principal de 100 de ani ca este eroul sau iar viata acestuia secretul fericirii.
    Intr-adevar, dupa mine, este un film despre „cum e sa gindesti cit mai putin si sa traiesti viata mai mult, chiar si 100 de ani, facind doar ceea ce-ti place”. „Mai multa actiune, mai putina gindire„, cum spune OSHO. Mai adaug ca douazeci de companii de film au luptat pentru a face filmul dupa carte. Pina la urma suedezii de la Nisa FLX Poze au cistigat, iar actorul de comedie suedeza Robert Gustafsson a primit rolul principal. In schimb, compania Disney s-a implicat în distributia peliculei.

Sa vedem insa cum incepe filmul

Slabiciunile omenirii    Este ziua cind Allan Karlsson, un batrin dintr-un azil, este pe cale de a sarbatori 100 de ani, iar personalul stabilimentului ii pregateste o petrecere cu tort, ziaristi si baloane colorate. Dar Allan nu este deloc interesat de forfoteala pregatirilor pentru ziua lui. Deschide fereastra si evadeaza din azil indreptindu-se spre gara. Isi cumpara un bilet de autobuz de tot maruntisul pe care il avea in buzunar. Acolo, insa, da peste el un tinar nervos, ras in cap si tatuat, tragind dupa el o valiza mare pe rotile, si care ii ordona sa aiba grija de bagaj pina merge la baie sa se usureze.

actor    Insa lui Allan tocmai i-a sosit autobuzul pentru care si-a luat biletul de calatorie si, cu tot cu valiza, urca in vehicul fara sa se gindeasca prea mult. Iar de aici incepe aventura. O aventura impletita stralucit cu povestea vietii lui de 100 de ani pe care deja a trait-o. Unde mai pui ca uriasa valiza continea, nici mai mult nici mai putin, decit 50 de milioane de coroane suedeze.

Jonas Jonasson: „Eroul meu de 100 de ani si secretul fericirii

Jonas-Jonasson_2271517b    Povestea lui Jonas Jonasson este si ea interesanta. Dupa un divort urit si istovitor, scriitorul suedez de 51 de ani, traieste in prezent impreuna cu fiul sau de cinci ani pe insula Gotland. Intr-un interviu acordat cotidianului britanic „Telegraph” in 2013, Jonas Jonasson spunea ca dupa ce a terminat studiile universitare a intrat in rindurile ziaristilor, lucrind la „Expressen„, cel mai mare cotidian din Suedia. Insa dupa 15 ani de munca de jurnalist a renuntat. „A fost prima data cind am urcat pe fereastra mea„, spune el, adaugind ca „nu stiam ce am vrut sa fac, doar ca am vrut o viata diferita„.

    A devenit apoi consultant media si, un an mai tirziu, a pus bazele canalului comercial TV4, ca producator. In citiva ani, compania sa media a ajuns la mai mult de 100 de angajati. „Am lucrat sapte zile pe saptamina si cel putin 16 ore pe zi timp de doua decenii. Desi ocazional am avut prietene, am fost practic casatorit cu munca mea. Intr-un fel, in tot acest timp, mi-am scris multe pagini pentru carte. Scrisul m-a ajutat sa fac fata stresului„. Doua operatii medicale si faptul ca, la un moment dat, a fost la un pas sa faca un atac de cord, l-au facut pe Jonas Jonasson sa spuna stop muncii si stresului. Doctorul sau i-a recomandat o perioada de relaxare de mai multi ani, iar el a stiut ca era timpul sa-si schimbe viata. Asa ca, impreuna cu pisica lui pe nume Molotov, s-a mutat pe coasta de sud a Suediei dupa ce si-a vindut, de asemenea compania pentru aproximativ 10 milioane de £. „A fost o usurare sa nu mai fiu responsabil pentru atit de multi oameni. Vinzarea companiei mi-a dat libertate. Traiesc pe cont propriu si ma simt mai bine„, spune Jonas Jonasson. 

3242469_2048_1152Cit despre viata particulara, „am fost casatorit cu munca mea si apoi am crezut ca ar fi bine sa ma casatoreasc, totusi, cu o femeie. Dar cine ar lua un barbat de 44 de ani si sa traiasca apoi intr-un loc izolat? M-am inscris pe site-ul Match.com si am intilnit o femeie din Elvetia. Am mers la ea si m-am stabilit acolo„, povesteste autorul. „Totul a fost prea rapid. Am fost disperat sa fiu iubit. Cind mi-a spus ca ma iubeste am vrut sa o cred. Ea a ramas insarcinata la câteva luni dupa ce ne-am întâlnit si astfel ne-am casatorit în februarie 2007„, spune el.

    Din pacate, casatoria nu a mers si, dupa un divort istovitor, a ramas cu custodia exclusiva a baietelului lor. A decis sa se mute inapoi in Suedia.

Din sase lovituri a nimerit una

De scris a început sa scrie serios în Elvetia. „Oamenii ma întrebau ce fac si nu stiam ce sa le spun. Am simtit ca imi trebuie o identitate si, în cele din urma, a fost aceea de autor. Scrisul m-a ajutat sa scap de traume mele. Atunci cind am terminat romanul l-am trimis la sase edituri suedeze. Cinci m-au refuzat, dar cei de la a sasea editura m-au sunat si s-au arata foarte entuziasmati zicindu-mi ca doresc sa-l publice desi abia citisera jumatate din carte„, isi aminteste Jonas Jonasson. Din acel moment, pina la succes nu a mai fost decit un pas.

out-the-window

Jonasson recunoaste ca Allan este un aspect al sinelui sau, un fel de alter ego. „Am avut un pic de Allan în mine cind eram tinar si nu aveam griji pentru nimic. L-am pierdut muncind prea mult si cu necazurile mele cu divortul. L-am folosit apoi pentru a crea cartea„, spune autorul. Cind Jonasson se simte cu moralul jos „Allan apare pe umarul meu si-mi spune: Haide, nu poate fi atit de rau„.

 

O carte vinduta in 3 milioane de exemplare

Cartea „Batrinul de 100 de ani care a sarit pe fereastra si a disparut” a fost lansata ca Hardback si audiobook în 2009, si ca paperback în 2010. In acelasi an a devenit cea mai vinduta carte în Suedia ajungind in iulie 2012 asa fie cumparata in trei milioane exemplare in toata lumea. Pina in prezent romanul a fost tradus în 35 de limbi. Audiobook-ul, citit de actorul Björn Granath, a cistigat premiul Iris Ljudbokspris în 2010, iar cartea a fost publicata în 2012 in Marea Britanie de catre Hesperus Press si în Statele Unite de Hyperion Books.

surse:

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Hundred-Year-Old_Man_Who_Climbed_Out_the_Window_and_Disappeared
http://www.telegraph.co.uk/lifestyle/9386562/Jonas-Jonasson-My-100-year-old-hero-and-the-secret-of-happiness.html
https://guardianofthefilmblog.wordpress.com/tag/the-100-year-old-man-who-climbed-out-the-window-and-disappeared-film/
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/112168?programid=2071

Opinii

opinii