Searching for Sugar Man” – In cautarea barbatului de Zahar – este un documentar exceptional din 2012, o productie suedezo-britanica în regia lui Malik Bendjelloul. Imi plac foarte mult filmele realizate dupa un fapt real sau dupa o biografie. Iar documentarele au inceput sa fie atit de bine facute incit zici ca esti intr-un film adevarat. Searching for Sugar ManDeosebirea dintre cele doua, insa, este ca in filme faptele, emotiile, sentimentele sunt interpretate, iar in documentar toate astea sint pe bune, reale, iar protagonistii apar in cadre in carne si oase. Am ales sa prezint pe BunaViata.ro acest documentar, primul dintr-o serie care va urma, pentru ca stirneste emotii puternice si te tine cu sufletul la gura pina la sfirsit. Mai mult, poti invata o lectie de viata pe care, tot ce se poate, s-ar putea sa nu ajungi sa o traiesti cit iti mai este dat sa stai pe acest pamint. O lectie simpla, puternica, fara pampoane si sclipici.

reality_oz_lp1Filmul pleaca de la curiozitatea unui tinar regizor care descopera un disc de vinilin cu un chip misterios pe el si un singur nume: Rodriguez, iar pe coperta lui fotografia unui barbat care parca abia a coborit de pe o piramida incasa. Cit despre muzica acestuia, de departe mult mai buna decit cea a lui Bob Dylan la acea vreme, anii ’60-’70. Insa fiecare dintre ei a avut o alta cale de a deveni celebri pina la urma, desi foarte multi ani doar de Bob Dylan stia lumea. Facind citeva sapaturi, primeste niste informatii destul de ciudate, dar spectaculoase din punctul de vedere al unui regizor ce-si doreste sa faca un documentar care sa rupa gura tirgului. Cica acest cintaret ar fi murit pe scena, dindu-si foc, ca protest impotriva societatii in care traia si a faptului ca nu a putut ajunge celebru. Stirnit de aceasta stire bomba, el porneste pe urmele misteriosului cintaret care-l poarta departe, intr-un alt colt de lume. Iar ce afla despre el si cum decurg lucrurile va las sa descoperiti singuri. Merita din plin sa va petreceti o dupa-amiaza cu acest documentar. 

0x372

Interesant este si regizorul care a facut acest documentar de exceptie si care a fost distins cu premiul Oscar, dar si cu foarte multe alte premii in toata lumea. El a reusit sa echilibreze frumos si armonios toate aspectele: interviuri, cadre, marturii, naratiunea, tranzitiile si, fireste, muzica lui Rodriguez.

A inceput filmarile pe o pelicula de 8 mm dar, pentru ca nu a gasit pe nimeni sa Malik-Bendjelloul-Sugar-Maninvesteasca in proiectul lui, a decis sa incheie folosind un IPhone, fiind extrem de decis sa termine documentarul intr-un fel sau altul. Iar rezultatul a fost extraordinar. Din pacate, la numai 36 de ani, Malik Bendjelloul s-a sinucis pe 13 mai 2014, dupa o lupta lunga cu depresia. „În cautarea lui Sugar Man” a fost singurul lui documentar.

sursa foto coperta: 

http://www.pbs.org/pov/blog/docsoup/2012/07/could-more-docs-be-box-office-contenders-with-larger-distribution/#.VTOc5NLtmko

surse foto text: http://thelazercast.com/2014/11/26/la-hora-infame-del-cine-presenta-searching-for-sugar-man/

www.theguardian.com

Opinii

opinii