Buna Viata va prezinta filmulWater” (Apa) – (2005),  o drama interesanta, cu impact emotional puternic pentru un occidental care priveste la dezvaluirea uneia dintre traditiile Indiei legata de statutul femeilor, mai exact al vaduvelor. Daca la noi, in lumea Occidentala, statutul de vaduva este asociat mai mult cu o femeie in varsta, in acest film se urmareste viata intr-un ashram a unei vaduve inocente de 7 ani, dar si traumele prin care trece la un moment dat. Deja am spus multe despre acest film ca sa va starneasca interesul. Mie mi-a placut povestea pentru ca este prezentata fara judecati si prejudecati inutile. Ci doar sub forma „lucrurile sunt asa cum sunt„. Pana intr-un punct insa, cand se ia atitudine si se incearca sa se schimbe viata celorlalte, sau macar a uneia dintre ele. Iar de aici si samanta de speranta ca, pentru cineva macar, viata ar putea fi si altfel.

Water2Filmul este o poveste cu desfasurare in anul 1938, intr-un ashram inchinat lui Varanasi, cand India era înca sub dominatie britanica si cand Ghandi deja incepuse trezirea maselor spre obtinerea independentei. Casatoriile aranjate ale copiilor erau inca o practica comuna atunci desi legile coloniale interzisesera aceste practici, iar vaduvele traiau intr-o saracie lucie in ashramuri special dedicate lor. Foarte multa vreme, casatoriile copiilor si a se discuta despre vaduve era un subiect tabu in India. Dar ce inseamna retragerea vaduvelor in aceste ashramuri? In traditia indiana, cand o femeie ramane vaduva dupa moartea sotului, ea este imbracata in alb, rasa in cap si dusa intr-un ashram pentru vaduvele hinduse pentru a-si petrece restul zilelor in renuntare la cele lumesti. Practic, aceste femei erau condamnate la o moarte lenta, cel mai adesea prin infometare. Si asta pentru ca se considera ca aveau o karma rea si nimeni nu indraznea sa aiba de-a face cu ele, daramite sa le ajute.

water-2

Nici macar propriile familii, de obicei sarace, care scapau in acest fel de o responsabilitate financiara in plus. Aceste ashramuri de vaduve erau insa tinta barbatilor cu bani. Practic, pentru a se putea intretine, un astfel de ashram devenea un fel de bordel de unde barbatii bogati isi puteau alege femei de toate varstele pentru o aventura de o noapte.

Vizionare placuta de la Buna viata!

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Water_(2005_film)

Opinii

opinii