Cand vine vorba de filme faine, dupa parerea si gustul meu bineinteles, nu ma pot abtine sa nu impartasesc impresiile mele si cu altii, cel mai adesea cu prietenii si rudele mele apropiate, adica o sora si fiul ei. Iaca, insa, ca am ajuns si aici, pe acest site, si cred ca e o ascensiune destul de rapida de la vorbe la fapte. Pentru ca am de gand sa va prezint, fara sa dezvalui mai nimic ca sa nu stric surpriza, un film care mie mi-a placut tare mult. Unul din multe altele si, sa va spun drept, am vazut o groaza pana acum. La filme ma refer. Astazi, filmul „Everything is Illuminated” (2005) este cel in cauza si demn de expus. Este o comedie neagra cum ar spune unii mai stilati in criticile de film decat mine, dar este si ceva drama in el.

Liev Schreiber

Liev Schreiber

Scenariul este scris de un actor cunoscut la Hollywood si nu numai, Liev Schreiber (aici screenplay = scenarist si co-regizor, adica poate da instructiuni de actorie si directii de scena) dupa o nuvela a lui Jonathan Safran Foer (nume mentinut si in film), scriitor a carui mama a fost un copil supravietuitor al Holocaustului. Cam imbarligat scris aici dar, dupa ce o sa vedeti filmul, o sa intelegeti ca are la baza si ceva dintr-o poveste reala.

Filmul este povestea unui colectionar american care pleaca in Europa de Est pe firul invizibil lasat in urma de o fotografie. El vrea sa afle unde si cum au trait cele doua personaje din fotografia in cauza si dintre care unul este bunicul lui. Personajul principal este interpretat de actorul care l-a jucat pe Frodo, in „Stapanul Inelelor”. Si, drept sa va spun, interpreteaza fain rolul, reusind sa iasa din amprenta pe care acea trilogie fantastica a imprimat-o si lui, ca actor. Are ceva tragism figura lui, dar s-a potrivit perfect cu personajul din „Everything is Illuminated”. De fapt, in povestea de ansamblu sunt inglobate alte povesti mai mici: a colectionarului, a unui tanar translator, a unui bunic, a unui sat, a unui caine, a unei tari intregi, a unei batrane, a unei familii.

56                           23

Si in aceste povesti, toate personajele trec prin transformari. Nu degeaba se numeste „Everything is Illuminated„. Da, pana si cainele de care am scris se transforma, si nu e un film de groaza. Nu e nici o greseala. O sa vedeti voi ce si cum.  Acuma gata, hai la vizionat. Va ajunge cat am scris despre film. A, sa nu uit ceva important: muzica din film e tare, tare misto. Nu mai zic de imagini. Dupa un film ca asta imi vine sa-mi scot palaria si sa spun „Buna, Viata„.

4 😀

Everything Is Illuminated (trailer)

Opinii

opinii