Sandwich-urile au devenit de-a lungul anilor unul dintre cele mai obisnuite moduri de a ne potoli foamea rapid si fara mare bataie de cap. De fapt, cele doua felii de paine prajite sau nu, cu „ceva la mijloc”, sunt astazi cel mai usor si comod mijloc de a incropi o gustare atunci cand ne grabim si trebuie musai sa luam ceva de mancare cu noi. Tot la sandwich apelam si atunci cand plecam intr-o calatorie si este musai sa fie in bagaj ceva de mancare. Dar sa vedem care este, de fapt, istoria acestei ingenioase inventii culinare care a devenit din ce in ce mai sofisticata odata cu trecerea timpului.

Un sandwich mic cu nume mare

Edward Gibbon

Edward Gibbon

In jurnalul sau, Edward Gibbon, autorul volumului „Istoria, declinul si caderea Imperiului Roman”, pe 24 noiembrie 1762, scria: „Acest grup respectabil, in care am onoarea de a fi membru, ofera in fiecare seara o priveliste cu adevarat englezeasca. Douazeci sau treizeci de oameni, poate cei mai importanti din regat, la zi cu moda, vizibil cu avere, iau cina la mese mici acoperite cu servete sub care se gasesc, cafea, un pic de carne rece sau un sandwich, si beau un pahar de punch”. Acesta vorbea, de fapt, despre pasionatii de jocuri de noroc din secolele 17 si 18 care, prea prinsi in febra jocului, uitau sau nu voiau sa intrerupa partidele pentru a lua masa cum se cuvine. Asa ca, langa mesele de joc erau instalate alte mese pline cu sandwich-uri, cafea si bauturi, un mod comod de a potoli foamea si setea.

La inceput se spune ca sandwich-ul a fost facut din doua felii de paine intre care era pusa o bucata de carne prajita. Legendele mai spun ca feliile de paine cu o bucata de carne intre ele ar fi fost prima data utilizate ca atare de John Montagu, lord Sandwitch,  pomenit de Pierre Jean Grosley intr-o carte de calatorie, „Tur la Londra”. El a scris ca acel „snack” il sustinea in forma la masa de joc pe lordul englez, dupa a carui nume s-a si denumit acest fel de mancare, deoarece era un jucator pasionat si nu pleca de la masa de joc cate o zi intreaga. Din acest motiv, lordul cerea servitorilor sa ii pregateasca mici dejunuri alcatuite din doua felii de paine cu o bucata de carne prajita intre ele, direct la masa de joc. In acest fel se pare s-a nascut sandwich-ul. Daca a fost sau nu folosit si de altii acest fel de mancare nu stim, insa se poate presupune ca, un mod atat de usor de a avea mancarea sub nas fara sa parasesti locul la o masa de joc, i-a facut si pe alti jucatori sa strige la slujitori: „La fel ca Sandwich” apoi mai simplu „un sandwich”.

Un lord cu gusturi simple

sandwich0Biograful lordului despre care vorbim spune insa ca lucrul in marina si in politica pana la ore tarzii din noapte sau in domeniul artelor au dus la aparitia felului acesta de mancare care a devenit repede foarte popular. Dar cine este lordul care a inventat acest ingenios fel de mancare care astazi este ingredientul unei uriase industrii.

John Montagu, al 4-lea conte de Sandwich, s-a nascut la 12 noiembrie 1718 si a trait pana la 30 aprilie 1792. Se stie ca el a ocupat mai multe functii in birourile militare si politice, inclusv al postelor, fiind la vremea respectiva Prim Lord al Amiralitatii Britanice si secretarul de stat al Departamentului de Nord.

Ca prim Lord al Amiralitatii acesta a aprobat fonduri pentru doua expeditii de explorare ale capitanului James Cook in Oceanul Pacific acesta i-a returnat favorurile numind Insulele Sandwich (din Hawaii) dupa lord, precum si Insulele Montague in largul coastei de sud-est a Australiei, Insulele Sandwich în sudul Oceanului Atlantic si Insula Montague în Golful Alaska.

Avantajele si dezavantajele cosumului unui sandwich

sandwich4Daca ar fi sa ne gandim la cate reguli ar fi pentru a face un sandwich bun atunci unul dintre avantajele acestui fel de mancare este simplitatea si rapiditatea prepararii lui.

Un alt avantaj este diversitatea ingredientelor care pot fi puse intre cele doua felii de paine sau cele doua bucati de chifla, ori o bagheta intreaga taiata in doua si, iata, am ajuns si la marimea lui ceea ce pentru un mancacios ar fi un lucru extrem de important.

De la oua fierte, castraveti, rosii, ceapa, usturoi, branza, carne, peste, intr-un sandwich este musai sa pui si aromele care sa-l scoata din anonimat: rozmarin, mustar, chili, maioneza, sos tabasco, cimbru, menta si multe alte condimente pe gustul fiecaruia.

Daca ar fi sa trecem la dezavantaje atunci il mentionam doar pe cel mai important si anume renumele „ca ingrasa”. Fiind o mancare de tip fast-food, deci se mananca repede, atunci el ajunge in stomac aproape nemestecat. Lucru care da de treaba mai mult digestiei care la un moment dat va depozita nutrientii sub forma de grasime sub piele.

Sandwich cu ton si branza de bivolita

sandwich2Un asemenea periplu prin istoria unui simplu sandwich mai ca ne-a facut foame. Iar la acest capitol nu putem decat sa va oferim si o reteta delicioasa. Sa vedem cum se prepara un sandwich cu ton si branza de bivolita, se pare un deliciu pentru cunoscatori.

Ingrediente: 2 felii mai mici de paine de casa, (cu maia) din faina integrala, o lingurita de unt nesarat (82% grasime), o jumatate de galbenus de ou, o lingura ulei de masline extra virgin, o picatura de mustar dulce, o conserva mica de ton in ulei, un castravecior murat taiat marunt, ceapa verde tocata marunt, cateva frunze de cimbru verde tocat, putin sos iute de ardei, 70 g de branza de bivolita, piper, o lingura de branza cheddar.

Si acum sa preparam sandwichul: punem oul, mustarul si uleiul de masline intr-un bol si amestecam pana se obtine o maioneza. Intr-un alt castron de sticla amestecam tonul, cimbrul, ceapa, castravetii si sosul de ardei iute (tip tabasco) cu maioneza.

Punem feliile de paine unse cu unt pe ambele parti pe o folie in cuptorul fierbinte si le lasam pana capata o culoare aurie. Pe felia cea mai prajita punem compozitia si bucatele de branza de bivolita. Apoi, asezam a doua felie deasupra. Presaram putina branza cheddar peste si mai lasam inca cateva minute la cuptor pana ce se topeste branza.

Servirea o faceti numai dupa ce s-a racorit cateva minute. Ca sa simtiti gustul ingredientelor este necesar ca acestea sa aiba putina liniste dupa ce au fost lasate in cuptor. Pana la urma, iata cum un banal sandwich poate deveni o adevarata opera de arta culinara. Pofta buna!