ceaiOriunde am merge, fie ca optam doar pentru o iesire in oras sau intr-o vacanta departe de casa, ceaiul ne insoteste pretutindeni. Il bem cu zahar, cu lapte, cu miere sau preparat exact ca in India, cu diverse condimente la care se adauga lapte si unt de iac. Facem insa ceai mai ales din plante medicinale, din fructe sau din arbustul de ceai tocmai din indepartata China. Frunzele aceastei plante, uscate in diverse moduri, fac ca noi sa putem savura feluritele arome ale ceaiului rosu, verde, alb sau negru. Il facem infuzie sau decoct, la temperaturi ale apei diferite, astfel incat obtinem arome diferite ale aceluiasi preparat. Cu alte cuvinte, ceaiul, aceasta bautura miraculoasa, o savuram ori de cate ori suntem impreuna cu prietenii, singuri in fata televizorului, cu un sal gros in jurul corpului in zilele reci de iarna sau sub o umbrela cand ne aparam de soare, pe o plaja, la mare. Ceaiul, care ne insoteste in mai toate momentele vietii noastre, este o bautura aproape speciala dar, in acelasi timp, comuna.

Un pic de istorie a ceremoniei ceaiului

In urma cu secole, in Japonia, preotii budisti au dezvoltat o ceremonie pe baza careia s-a dezvoltat mai apoi o adevarata cultura. Ei credeau ca ceaiul este parte din idealurile pasnice promovate de budism. Mai tarziu, ceremonia ceaiului a devenit un ingredient special al culturii japoneze, cunoscuta ca Chanoyu sau „apa fiarta pentru ceai”. Mai mult, au fost stabilite reguli foarte bine definite, iar intregul ceremonial se concentreaza asupra bauturii insesi si la tot ceea ce tine de prepararea acestei licori. De fapt, tot ceea ce este implicat in acest ritual are obiective foarte clare: purificarea simturilor, cultivarea armoniei si a unitatii cu mediul inconjurator, etalarea frumusetii vietii momentului prezent. Iar ceea ce participa la acest ceremonial, ustensile, ceai, oameni, ambient etc., sunt tocmai folosite si manuite pentru a cultiva armonia. Ca multe alte arte din Japonia antica, ceremonia ceaiului era si inca mai este privita si ca mijloc de iluminare. Cu alte cuvinte, este partea centrala a Chado sau „Calea Ceaiului”. Aceasta, insa, este originara din China, dar acolo obiceiul s-a stins. Combinat cu elemente Zen, ceremonia ceaiului ramane astazi doar o parte fascinanta a culturii japoneze.

Ceremonia poate dura mai multe sau mai putine ore, functie de cel care organizeaza acest ritual. Se foloseste pudra de ceai si nu frunze, prin acest lucru indicandu-se vechimea traditiei prepararii ceaiului. Ceremonia completa este urmata apoi de o masa cu preparate culinare in stil japonez.

Regulile servirii ceaiului

Fiecare maestru in ceremonia ceaiului poate aborda un stil propriu, existand astfel mai multe variante. Insa sunt cateva elemente comune la toate. Deci, ceremonia implica intotdeauna o gazda si mai multi invitati iar aceasta poate fi oficiata in casa sau intr-un loc special amenajat, precum o casa de ceai intr-o gradina speciala. Ceremonia are loc intr-o camera mica cu mai multe covoare de rogojina puse pe jos si cu o intrare mica, astfel incat oaspetii sa intre in genunchi, semn de smerenie si egalitate. Oaspetii sunt chemati, pe rand, de gazda si traverseaza incet gradina patrunzand in casa ceaiului pe usa mica. Acestia isi spala mai intai mainile, se descalta si fac o reverenta adanca.

Dupa ce au intrat atentia oaspetilor este atrasa de tot ce este in jur in casuta ceaiului: decoruri – poate flori sau ikebana, ustensile, arta si, in tacere, se observa modul in care gazda pregateste si serveste ceaiul in cescute mici, simple si delicate. Primul ceai preparat este consistent si spumos si este servit cu mici dulciuri facute de obicei din fasole si lapte batut. Apoi gazda prepara al doilea castron de ceai verde, la foc domol, mai slab, ceea ce este un indiciu ca ceremonia ceaiului este pe sfarsite.

Ceremonii ale ceaiului exista si in alte colturi ale lumii insa fiecare dintre aceste tehnici nu spune altceva decat ca ceaiul, in sine, este mai terestru decat ar crede oamenii. Ceea ce conteaza este ca, atunci cand servesti un ceai, intreaga ceremonie sa fie o sarbatoare pentru tine si pentru cei care il vor degusta alaturi de tine. Asta deoarece ceaiul este mai mult decat o bautura care sa te incalzeasca sau sa iti astampere setea. Este o licoare ce poate pune in armonie pe toti cei care il servesc impreuna.

O picatura de India, ceaiul Masala

Fascinanta Indie pentru unii, si numai o tara ca oricare alta pentru altii, cu extremele cele mai controversate din toate tarile lumii, aduce pe masa noastra o bautura pe care este musai sa o degusti o data ce ai calcat pe pamanturile acestei natiuni. Este o bautura foarte parfumata, datorita amestecului de mirodenii care au si efecte curative.

Vanzator de ceai pe strazile din Varanasi Benares, India

Vanzator de ceai pe strazile din Varanasi Benares, India

Masala chai este asadar o bautura traditionala indiana. „Masala” inseamna amestec de mironedii, iar „chai” inseamna ceai in hindu. Este bine de stiut ca reteta pentru acest ceai este diferita in India de la o familie la alta, fiecare pastrand cu strasnicie secretul asupra retetei si prepararii. Insa daca doresti sa iti prepari Masala chai la tine acasa sigur nu vei da gres niciodata deoarece reteta ta proprie va fi una pe care o vei putea imbunatati pana la combinatia perfecta potrivita pentru gustul tau. In magazine puteti cumpara Masala chai in functie de firma producatoare si cu diverse arome si in diverse combinatii. Insa, traditional, se folosesc cateva condimente pentru a prepara acest ceai la care se adauga ceai negru, lapte de iac sau de vaca si uneori unt sau ghee.

ceai masalaCeaiul Masala poate fi consumat dimineata, in loc de cafea, dupa-amiaza ca bautura racoritoare sau seara ca bautura linistitoare, relaxanta. Functie de perioada zilei se poate adauga mai mult ceai negru (dimineata) sau condimente mai parfumate precum scortisoara sau cardamonul pe timpul zilei ori seara. Condimentele folosite in Masala sunt si cu efecte terapeutice: ghimbirul combate astenia si oboseala, cuisoarele sunt digestive, antiseptice, tonifiante fiind folositoare contra durerilor de dinti, de cap si impotriva oboselii, scortisoara este antibacteriana si este buna in combaterea racelii, febrei si depresiei, iar cardamonul alunga raceala si tusea.

Cum se prepara ceaiul Masala

Ingrediente pentru patru persoane: 750 ml apa, 300 ml lapte de vaca sau de „lapte” de seminte (migdale, alune, nuci – se dau in blender semintele cu apa si apoi se strecoara obtinandu-se „laptele”), 2 lingurite ceai negru de calitate, cardamon cateva seminte intr-o pastaie, o jumatate de radacina mica de ghimbir rasa pe razatoarea mica, o lingurita pulbere de scortisoara, o jumatate lingurita pulbere de cuisoare, un sfert de lingurita de pulbere de piper, zahar brun sau miere de albine. Eu prefer cu miere de albine.

ceaiul masalaModul de preparare este simplu. Punem apa la fiert si intre timp spargem pe un fund de lemn cu ajutorul unei linguri de lemn semintele de cardamon. Apoi adaugam mirodeniile toate in oala cu apa si le fierbem 15 minute. Se dau deoparte de pe foc, se adauga zaharul, ceaiul si laptele. Se infuzeaza cateva minute apoi se strecoara si ceaiul Masala este numai bun de servit. Daca folosim miere de albine atunci aceasta se adauga dupa ce s-a racorit putin licoarea. Parca nu este chiar asa de complicat, nu?

Opinii

opinii